Az ORÖ nem fizet a tanároknak

Lapunk értesülései szerint a szervezet már az általa üzemeltetett iskolák pénzügyeit sem képes rendezni.

Horváth Csaba László
2015. 11. 14. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik a zűrzavar az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) háza táján, s immáron pedagógusok tucatjainak keseríti meg a mindennapjait. A Magyar Nemzet értesülései szerint 13 tanár és hat műszaki alkalmazott nem kapta meg októberi bérét a Tiszapüspöki Általános Iskolában; mindannyian kétségbeesettek, az intézményben rossz a hangulat. Korlátozták a telefonhasználatot is, a szolgáltató ugyanis a fizetési elmaradás miatt letiltotta a kimenő hívásokat. Az iskola alkalmazottai szerint nem tudni, mikor kaphatják meg a fizetésüket, ugyanis az ORÖ nem tudott tájékoztatást adni nekik arról, hogy mikorra tudják rendezni az elmaradásokat.

Teljes bizonytalanságban élnek a szintén az ORÖ által fenntartott Dr. Hegedűs T. András Szakiskola dolgozói is. A szolnoki intézményben harminc pedagógus és iskolai alkalmazott várta októberi fizetését, ám az tegnapig nem érkezett meg. Noha ebben az intézményben úgy tudni, egyelőre nincsenek közüzemi és szolgáltatói tartozások, a tanároknak nem tudtak pontos információt adni a helyzet rendezésének időpontjáról.

Az áldatlan állapotok miatt lapunk megkereste a roma szervezet elnökét.

Hegedüs István a Magyar Nemzetnek elismerte az intézményekkel kapcsolatos tartozásokat, s közölte, valóban pénzügyi gondokkal küzdenek, ám dolgoznak a helyzet rendezésén. Mint mondta, a jövő héten államtitkári szinten tárgyalnak majd a probléma megoldásáról, s azt reméli, a megbeszélések hamarosan sikerre vezetnek. Az ORÖ pénzügyeit firtató kérdésünkre az elnök úgy fogalmazott: „Nem nagyon van pénzünk.” Hozzátette a szolnoki iskolában tapasztalt szabálytalanságok miatt a Magyar Államkincstár 20 millió forintot vont le tőlük. Buri Edina, az ORÖ hivatalvezetője szerint az anyagi problémákat az okozza, hogy az összes fenntartott iskola után egyben kapják meg a normatívát, s ebből az öszszegből vonták le a büntetést a szolnoki iskola szabálytalanságai miatt, így ez a többi iskola finanszírozására is kihat.

A szolnoki iskola ügyében egyébként Hegedüs István állítása szerint korábban feljelentést tettek, ám úgy tudjuk, nem az ORÖ, hanem a Magyar Liberális Párt feljelentése alapján indult nyomozás. Az ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt kezdte meg az eljárást, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat ismeretlen tettes ellen.

Az ORÖ közgyűlése május 30-án döntött úgy, hogy a szervezet nem működteti tovább a szolnoki szakiskolát, egyben bejelentették, hogy büntetőfeljelentést tesznek az iskola gazdálkodása miatt. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy az intézmény fenntartója továbbra is az ORÖ, az iskola semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy ebben változás történt volna. De homályos a szervezet által hangoztatott feljelentés ügye is, ugyanis május végi közlésük után két hónappal sem a rendőrséghez, sem az adóhivatalhoz, sem pedig az illetékes ügyészségekhez nem érkezett büntetőfeljelentés a roma önkormányzattól.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a birtokunkba jutott dokumentumok alapján ha az ORÖ valóban feljelentést tett, akkor gyakorlatilag azt saját maga ellen tette. A Magyar Államkincstár beszámolója alapján ugyanis a Dr. Hegedűs T. András Szakiskolának nem volt önálló bankszámlája, és semmilyen önálló gazdálkodást nem folytatott, mivel azt a roma szervezet végezte. A kincstár vizsgálata rávilágított arra is, hogy miután az ORÖ 2012-ben átvette az intézmény fenntartását, az addigi 60 millió forintról több mint a duplájára emelkedett az igényelt támogatás. Több diákot vettek fel, akik hamar kimaradtak az iskolából, ám továbbra is igényelték utánuk a pénzt. A kincstár mellett ellenőrzést végzett a megyei kormányhivatal, amely szintén komoly problémákat állapított meg. A RomNet portál beszámolt arról, hogy milliós nagyságrendben költöttek az intézményben többek között krétára, fűnyíróra, kulcsmásolásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.