Emelhetnék az új tulajdonosok a földbérleti díjat?

Az indoklás szerint így majd csökkenteni is lehet, ha úgy hozza az élet.

MTI
2015. 11. 24. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győrffy Balázs (Fidesz) agrárkamarai elnök által benyújtott javaslat célja, hogy a hosszú távra – legalább 10 évre – kötött haszonbérleti szerződésekben a haszonbér-módosítási jogot a törvény korábban elfogadott módosításához képest még megfelelőbben, és a felek érdekei közti egyensúly még hatékonyabb megteremtésével biztosítsa.

Az indoklás szerint a javaslat a haszonbérleti díj emelését és csökkentését is lehetővé teszi annak érdekében, hogy ne csak a díjnövekedést mutató piaci folyamatokhoz, hanem adott esetben a díjcsökkentés felé mutató piaci folyamatokhoz is igazodni lehessen. A módosítás kiegészíti a törvényt az új polgári törvénykönyv(Ptk.) új jogintézményével, a szerződés-átruházással.

A haszonbérleti díj módosításának lehetősége eleve csak a legalább 10 éves időtartamú haszonbérleti szerződések esetében állna fenn. A szerződő felek bármelyike a szerződéskötést követő 5 év elteltével – ha a haszonbérleti szerződés időtartama meghosszabbítás folytán éri el a 10 éves időtartamot, a meghosszabbítás időpontjától számított 5 év elteltével –, majd az első kezdeményezést követően 5 évente kezdeményezheti a haszonbérleti szerződés módosítását a haszonbérleti díjnak a kezdeményezéskor irányadó helyben szokásos piaci haszonbérleti díjra való módosítása érdekében, feltéve, hogy a haszonbérleti szerződés időtartamából legalább még 5 év van hátra. Ugyanakkor a javaslat nem zárja el a feleket attól, hogy ha ez mindkét fél érdekében áll, akkor ennél rövidebb időtartamban is megállapodjanak.

A díjmódosítási kezdeményezésben a piaci haszonbérleti díj mértékét igazságügyi szakértői vélemény alapján kell megállapítani, amit csatolni kell. A díjmódosítási lehetőség nem a tulajdonosváltáshoz kötődne, hanem általában minden haszonbérbe adó, illetve haszonbérlő számára lehetőségként állna fenn.

A javaslat az ellenérdekű fél érdekeinek védelme érdekében mind a szerződésmódosítási kezdeményezés, mind a bírósági döntés alapján történt díjmódosítás esetére biztosítja a másik fél (vagyis díjemelés esetén a haszonbérlő, díjcsökkentés esetében a haszonbérbe adó) részére a szerződés felmondásának jogát, ha a kezdeményezett, illetve a bíróság által meghatározott piaci haszonbérleti díj mértéke a haszonbérleti szerződés szerinti haszonbérleti díj mértékét legalább 20 százalékkal meghaladja, illetve annál legalább 20 százalékkal alacsonyabb.

A javaslat átmeneti rendelkezése meghatározza, hogy a módosítás hatályba lépése előtt kötött haszonbérleti szerződések esetében miként lehet alkalmazni a díjmódosítási lehetőséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.