Férőhelyhez juthat az összes hajléktalan a télen

A napokban megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása.

MTI
2015. 11. 03. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hírlap keddi számában emlékeztetnek arra, hogy a kormány évente csaknem 8,5 milliárd forintot fordít a fedél nélküliek gondozására, a szálláshelyek finanszírozására. A napokban megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. A szállásokon kívül 83 utcai szolgálat is működik, emellett a nappali melegedőket 7500-an használhatják.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jelezte, hogy a kabinet a jövő év végéig meghosszabbítja a jelenleg működő utcai szolgálatok pályázati finanszírozását, erre a célra 540 millió forintot fordítanak. Fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok is, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcákon lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát. A lakással, lakhatással nem rendelkező emberek mintegy fele a fővárosban, a többi jellemzően a megyei jogú városokban él. Budapesten a szakemberek számításai szerint 10-12 ezer lehet a hajléktalanok száma.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a lapnak elmondta, telente 500 időszakos férőhelyet nyitnak meg a szolgáltatók. Diszpécsereik évente 15 ezer hívást fogadnak, ezek negyede közterületen élő hajléktalan emberekkel kapcsolatos és közvetlen segítségkérésre irányul. Krízisidőszakban naponta akár kétszáz hívást is kaphatnak, de ez a szám jellemzően 50-70 között alakul a hideg napokon.

A krízisautó és a speciális utcai szolgálatok november elsejétől indultak, a jármű személyzete folyamatosan, a munkájukat segítő speciális utcai szolgálatok pedig délután 4-től éjjel 1-ig tudnak a rászorulók segítségére sietni – hangsúlyozta Aknai Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.