Hiller nem hallott még a kerítésnél jobb megoldást

Mint mondta, az európai baloldalnak nincs egységes elképzelése.

MTI
2015. 11. 03. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van, csak már mondjon valaki ennél jobbat” – fogalmazott Hiller István a rádió honlapjára feltöltött felvétel tanúsága szerint. A parlament MSZP-s  alelnöke hozzátette: magyarként és európaiként is szeretne egy olyan európai uniós közös megoldást támogatni, ami erre a problémára akár csak alternatív megoldást nyújt.

Arra a kérdésre, hogy az európai baloldalnak van-e egységes elképzelése a migrációra, azt mondta, szerinte nincs.

Úgy fogalmazott: „addig, amíg más ország határánál van a probléma, addig látok, hallok kijelentéseket, aztán amikor a migrációs hullám eléri a kijelentő politikus országhatárát is, akkor minthogyha a gyakorlat 36 órán belül megdöntené az addigi kijelentéseket”.

Hiller István szerint Európa hosszú távon akkor tud integrálni, ha az európai állampolgárok és „nem egyszerűen csak a politika egy szintje vállalkozik arra, hogy ezt akarja”.

Újra 5-6 ezer migráns torlódott fel kedden estére a szlovén–osztrák határon az ausztriai Spielfeldnél, a továbbhaladásukat pedig lassítja, hogy az osztrák hatóságok beszüntették a taxis szállítást – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Sokan spontán táboroznak a mezőn a senki földjén, másutt hatalmas a tülekedés. Időről időre tolakodni és tüntetni kezdenek a migránsok, annak ellenére, hogy a hangosbeszélőn folyamatosan nyugalomra intik őket arab és angol nyelven. Az MTI tudósítója annak is szemtanúja volt, hogy egy hangadót kiemeltek a rendőrök a tömegből.

A helyzetet nehezíti, hogy egyre hidegebb az idő a völgykatlanban található határállomás környékén, éjszakára bőven fagypont alá zuhan a hőmérséklet. Ugyanakkor sokan ennek ellenére sem mennek be a fűtött sátrakba, és sorban állva vészelik át a fagyos éjszakát, mert minél előrébb akarnak kerülni, és félnek, hogy lemaradnak a buszokról.

Ugyancsak kedden szögesdróttal erősítették meg azt a kordont, amelyet az ausztriai A9-es autópálya déli határ menti szakaszán állítottak még korábban, mivel az utóbb időben többen próbáltak meg az autópályán keresztül útnak indulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.