Katonák lepik el Budapest kiemelt pontjait

A Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest fő közlekedési csomópontjain is megjelennek.

MTI
2015. 11. 14. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben felidézték: a pénteki franciaországi terrortámadások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy Magyarország védelmét meg kell erősíteni. Ennek érdekében a miniszterelnök vezetésével összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport. A megerősített biztonsági intézkedések bevezetése nyomán a Magyar Honvédség megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendész szolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.

Ugyancsak megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, valamint szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat – emelte ki a HM.

Szervezett formában gondoskodik a Magyarországon lévő külföldi katonák fokozott védelméről a Magyar Honvédség – közölte Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke szombaton az MTI-vel. Ugyancsak megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, valamint szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat – emelte ki a HM.

Benkő Tibor vezérezredes felidézte: jelenleg mintegy negyven cseh és szlovák katona tartózkodik Magyarországon, ők az illegális migrációs helyzettel összefüggésben, a V4-es együttműködés keretében elrendelt Balaton 2015 elnevezésű nemzetközi közös kiképzésen vesznek részt. Laktanyákban vannak elhelyezve. Ezek őrzés-védelmét egyébként is megerősítették, továbbá arra törekszenek, hogy mivel hétvége van, az esetleges szabadidős tevékenységük során kerüljék el a tömegrendezvényeket, az olyan helyszíneket, ahol tömegek lehetnek, hogy minél inkább csökkentsék az esetleges veszély mértékét.

A Magyar Honvédség fokozta továbbá a biztonsági intézkedéseket a határok mentén és a missziókban lévő katonáknál is. Ezzel együtt a katonák feladatellátása nem változik, továbbra is az eddigiek szerint végzik munkájukat.

A magyar katonák 14 országban vesznek részt békefenntartói, missziós feladatokban. Az ő feladatuk, hogy a helyszínen próbálják stabilizálni a helyzetet. Ezen missziós helyszínek közül ebben a helyzetben kiemeltnek számít Irak, Erbíl, ahol kimondottan a párizsi terrorcselekmények elkövetését is vállaló, magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen harcoló kurd pesmerga erők kiképzését támogatják.

A vezérezredes kitért arra is, hogy jelenleg nincs arra utaló konkrét jel, hogy az Európát sújtó tömeges migrációs hullám és a párizsi terrorcselekmények között összefüggés van. Ugyanakkor a vezérkari főnök szerint tény az, hogy naponta több ezer ember lép be ellenőrizetlenül, kontroll nélkül Európába, ami magában rejti annak veszélyét, hogy köztük ilyen cselekedetekre specializálódott – Európa és Magyarország biztonságát veszélyeztető – emberek is lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.