Látszólag kihátrált a Fidesz

Papíron támogatták a gyermekéhezés felszámolását, de a parlamenti vitát már nem.

Katona Mariann
2015. 11. 03. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KDNP kivételével az összes párt által aláírt dokumentum arról szól, hogy az Országgyűlés a gyermekéhezéssel szembeni küzdelmet a nemzeti minimum részének tekinti, és meg is tesz mindent a témával kapcsolatban. A fellépés részeként a kormányt a költségvetés módosítására kérik, hogy minden kiskorúnak, illetve várandós nőnek jusson napi egyszeri meleg étel. A javaslatot a Fidesz részéről Csöbör Katalin írta alá.

Ahhoz, hogy az indítványról az Országgyűlés is vitázhasson, a népjóléti bizottság támogatása kellett volna. A szükséges többséget azonban a kormánypárti képviselők nem biztosították. A bizottsági ülésen részt vevő KDNP-s Harrach Péter – ellenzéki képviselők tájékoztatása alapján – azt közölte, hogy Csöbör Katalin szignója tévedés volt.

Szabó Tímea, a PM független képviselője az ATV-ben tegnap este elképedve mesélte, hogy egy olyan különösen fontos témában, mint amilyen a gyermekéhezés, egy kereszténydemokrata politikustól milyen cinikus reakciókat lehet látni. Harrach ugyanis a képviselőnő kérdésre – hogyan volt lehetséges a bizottsági előterjesztést véletlenül aláírni – nem válaszolt, hanem puszit küldött neki.

Révész Máriusz, a bizottság egyik fideszes tagja a Magyar Nemzetnek lépésüket azzal indokolta, hogy a célokkal egyetértenek, ám úgy véli, az ügy pártpolitikai vitává silányult, ráadásul néhány egészen durva és sértő hozzászólás hangzott el ellenzéki képviselők részéről. Leszögezte azt is, hogy mindent megtesznek a gyermekéhezés felszámolása érdekében, hiszen míg 2010-ben 30 milliárd forint állt rendelkezésre étkeztetésre, jövőre már 70 milliárd körüli lesz ez az összeg. A kormány tehát – Révész elmondása szerint – éppen azt teszi, ami az országgyűlési javaslatban is szerepel.

Ellenzéki politikusok ugyanakkor kifogásolták a kormánypárti képviselők viselkedését. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában tért ki arra, hogy az országgyűlési javaslat támogatása tett volna arról tanúbizonyságot, hogy a kormány cselekszik is. A bizottsági ülésen részt vevő jobbikos Novák Előd lapunknak elismerte, hogy vannak a kormánynak érdemi lépései, de tart attól, hogy ez a téma is a „szép szavak szintjén marad”. Az LMP-s Szél Bernadett kérdésünkre bírálta, hogy hiába kap nagyon sok gyermek ingyenételt az óvodában és az iskolában, a szünetekben és a hétvégéken ez már nem jár nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.