Trükkösen csökkentették az MTVA büdzséjét

Jövőre 3 milliárddal kap kevesebbet – de közben a kormány átvállalta az alap 47 milliárdos adósságát.

MTI
2015. 11. 03. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elfogadta, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb, 77,7 milliárd forint, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságéra (NMHH) 32,3 milliárd áll rendelkezésre jövőre, míg a médiatanácshoz 481 millió forint kerül.

Az NMHH 2016-os költségvetését 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható.

Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak. Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés, mivel a hitelt az állam átvállalja.

Ugyanakkor az Országgyűlés a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, hogy az év hátralévő részében is kezelhetők maradjanak a váratlan események. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományát.

A képviselők 112 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett járultak hozzá a 2015-ös büdzsé átírásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.