A PM kivizsgáltatná, miért csúszik a közalkalmazottak bére

A párt a költségvetési bizottság összehívására szólította fel a parlamenti testület elnökét.

MTI
2015. 12. 16. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tordai Bence sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bizottsági ülésen a nemzetgazdasági tárcát, a költségvetésért felelős államtitkárt, az Államadósság Kezelő Központot és minden már érintettet meghallgatnának. Nyár vége óta érkeznek hírek arról, hogy a közszféra számos területén késve, vagy egyáltalán nem fizetik ki a béreket, pótlékokat és a kapcsolódó juttatásokat. Egyes sajtóhírek szerint több százezren is lehetnek, akik nem kapták meg minden járandóságukat – tette hozzá.

Eddig a kormányzat mindig egyedi magyarázatokkal szolgált, de Banai Péter Benő költségvetésért felelős államtitkár kedden beismerte, hogy Brüsszel 600 milliárd forint uniós támogatást tart vissza a különböző szabálytalanságok miatt – hívta fel a figyelmet. Ezt a pénzt a költségvetésnek ki kell fizetnie a nyertes pályázóknak, de az ellenérték nem érkezik meg idén az EU-tól. A PM feltételezi, hogy most ezt a „summát próbálják valahol megfogni” – fogalmazott Tordai Bence.

Példátlan, hogy a közalkalmazottak fizetéséből akarják finanszírozni a költségvetési hiányt – jelentette ki. A szóvivő arra is reagált, hogy nem született megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a 2016-os minimálbér és garantált bérminimum emeléséről. Úgy fogalmazott: a Párbeszéd Magyarországért örömmel látja, hogy a szakszervezeti oldalon egység alakult ki, és támogatja a szakszervezeti álláspontot. Hosszú távon nemcsak a munkavállalóknak, hanem a magyar gazdaságnak is érdeke, hogy magasabb bérszínvonal alakuljon ki, és ezzel együtt nőjön a vásárlóerő – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.