Ex-mentőhelikopterek a honvédség számára

A honvédség rövidesen használatba veheti a légi mentők két éve szolgálatból kivont könnyűhelikoptereit.

Zord Gábor László
2015. 12. 11. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönő viszonyban sincs azzal, amit a kormány nemzeti helikoptertender elnevezéssel 2013 májusában beígért, vagy aminek a kiírásához februárban Orbán Viktor „még legalább néhány hétnyi megfontolást” tartott szükségesnek, de legalább valami – így kommentálják szakmai körökben azt a kormányfő által is jóváhagyott honvédelmi miniszteri kezdeményezést, miszerint a két veszteglő Ecureuil mentőhelikoptert hasznosítaná a honvédség. A légi mentők által 1991-től repült gépeket 2014 novemberében azért kellett lecserélni az Ausztriából bérelt EC–135 típusra, mert az uniós szabályok szerint ilyen feladatkörben csak két hajtóműves gépek dolgozhatnak. Márpedig az idehaza Mókusnak becézett, világszerte elterjedt típus egy hajtóműves.

A honvédségnek azonban éppen kapóra jönnek. Amióta ugyanis 2000-ben kivonták a Mi–2-es könnyűhelikoptereket, és a Fidesz-kormány szabálytalanságokra hivatkozva 2010-ben leállította a korábbi szocialista kabinet tervét a Robinson R–44-es gépek beszerzésére, a honvédség kénytelen fő típusán, a drágán üzemeltethető Mi–8/17-as közepes szállítóhelikoptereken kiképezni pilótáit. Ha a szakma, illetve Simicskó István miniszter kezdeményezése jövőre  megvalósul, akkor ezt a feladatot ezentúl optimális eszközzel tudják végezni. A szállítógépeket meg arra használhatják, amire valók: a NATO-gyakorlatokon való részvételre, árvízi védekezésre és a kutató-mentő szolgálat ellátására, amelyben a második Orbán-kormány idején voltak már fennakadások.

Ami az ígért helikoptertendert illeti, kérdéseinkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ egyetlen mondattal válaszolt: „a kormány továbbra is kiemelt prioritásként kezeli az érintett állami szereplők helikopterigényeit, aminek érdekében folyamatosan mérlegeljük a fejlesztési lehetőségeket, amelyeket az érintett tárcák (Honvédelmi Minisztérium, Miniszterelnökség) koordinálnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.