Fidesz: a baloldal megint nem a családok mellé áll

A baloldali pártok ugyanúgy támadják a lakásépítési áfa csökkentését, mint korábban a rezsicsökkentést.

MTI
2015. 12. 19. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Szilárd, a párt frakcióvezető helyettese az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, Gyurcsány Ferenc és az MSZP kormányzása alatt több mint duplájára – tizenkét százalékról huszonöt százalékra – emelték a lakásépítés áfáját, leállították az első Orbán-kormány által indított kedvezményes otthonteremtési programot, és devizahitelekkel sodorták veszélybe több mint egymillió család otthonát. Hozzátette, az MSZP a parlament utolsó ülésnapján meg akarta akadályozni a lakásáfa csökkentéséről szóló törvény elfogadását is.

A kormánypárti politikus kiemelte, a Fidesz minden eszközzel támogatja a családokat a gyermeknevelésben és az otthonteremtésben, a lakásáfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentése is – más intézkedésekkel együtt – azt a célt szolgálja, hogy a magyar családok minél olcsóbban és egyszerűbben jussanak otthonhoz. Előzőleg az MSZP és a DK is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Fidesz a lakásáfa csökkentésével kormányközelinek tartott építőipari cégeknek akar közpénzt juttatni.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fideszes oligarchák járhatnak jól a lakásépítés áfájának csökkentésével. A DK szerint a törvényben számos olyan kiskapu van, amellyel milliós nagyságrendű pénzeket tehetnek zsebre az építőipari cégek a kormány által „szociális alapon”, elvileg családoknak adott kedvezményből. A közlemény szerint a Fidesz már most is milliárdos oligarchái tevékenységei között kiemelt helyen szerepel a lakóépületek építése, ilyen cégek a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft,, a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó PBE Építő Kft. és az „új Simicskaként” is emlegetett Garancsi István tulajdonába tartozó Market Építő Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.