Fideszesek is tiltakoznak

Parkjukat féltik a XII. kerületiek, nem akarják a Testnevelési Egyetem terjeszkedését.

Markotay Csaba
2015. 12. 21. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi Pokorni Zoltánra szavaztunk, őt választottuk polgármesternek, elvárjuk, hogy most álljon ki mellettünk, képviselje az érdekeinket, és ne a beruházás legyen neki az első – többek között ezt hangoztatták azok a lakók, akik a napokban a XI., a XII., és az I. kerület határán, a Testnevelési Egyetem sportközpontja melletti, nagyjából egyhektáros parkban tüntettek a megmaradásáért. Annak csaknem harmadát ugyanis a jelenlegi tervek szerint elvennék anélkül, hogy a helyieket megkérdezték volna, vagy bármilyen egyeztetés, fórum vagy konzultáció lett volna. A terv ellen rövid idő alatt több mint 200 aláírás gyűlt össze, az akciót folytatják.

Még december 5-én jelentette be Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára, hogy több mint százezer négyzetméteres területen kezdődhet meg a Testnevelési Egyetem fejlesztése a XII. kerületben. Mint ismertette: 30 milliárd forintból nem csupán felújítják az egyetemi épületeket, és az októberben leégett csarnok helyén uszoda épül, hanem a campus kiegészül az Országos Sportegészségügyi Intézet épületeivel, és egy új sportcsarnokot is építenek a Csörsz utcai telep BAH-csomópont felőli oldalán. – Az elképzelések szerint az új létesítmény alatt kétszintes mélygarázst alakítanak majd ki, ugyanakkor a Csörsz utcai park „terhére” további, csaknem 3000 négyzetméteres zöld területet vennének el – mondta a fejlesztésről korábban Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.

Arról is beszámolt, hogy már meg is állapodott arról Pokorni Zoltánnal, a XII. kerület fideszes polgármesterével, hogy a közelben hasonló méretű zöld felülettel „kárpótolják” majd a környéken élőket. A rektor szerint a mélygarázsban az ott lakók autói is helyet kapnak majd. Ebből viszont nem kérnek a helyben lakók, ők a parkjukat szeretnék. Kiss Józsefné, az aláírásgyűjtés egyik szervezője arról beszélt lapunknak, hogy már 38 éve élnek a Csörsz utcában, abban a házban, amellyel szemben a jövőben már nem park, hanem valamilyen csarnok lenne. Világoszöld épületre mutatott, amely alig pár méterre áll a parktól, az utca túloldalán.
– Szeretjük ezt a parkot, olyan kevés itt a zöld terület.
– Azt ígérték, hogy az elvett zöld területet a közelben pótolják. Ez miért nem elfogadható?
– Itt van a Hegyalja út, ami Budapesti egyik legforgalmasabb útja. Nem máshol kell a zöld, hanem itt. Ha még ezt a pár öreg fát is kivágják, el lehet képzelni, hogy milyen állapotok lesznek itt.
– A parkolási helyzet rendezése nem jó alkualap?
– A park nem alku tárgya. Ebben nem engedünk.

Kalapban, piros sállal jelent meg a rögtönzött „tiltakozógyűlésen” Róna-Tas András, aki 1975 óta lakik az utcában. Az idős úr szerint ha a Normafa ügyében sikerült a XII. kerületnek egy mindenki számára megfelelő megoldást találnia, akkor nem érti, hogy ez itt miért nem működne. Ő sem tartja jó megoldásnak, hogy a régi neve alapján TF-ként emlegetett Testnevelési Egyetem szeretne „leharapni” egy darabot a parkból, ahol játszótér és egy rendezett kutyafuttató is van. – Nézze azokat a sporteszközöket – mutatott rá a téren lévő, különböző gyakorlatokra alkalmas utcabútorokra – azokat rendszeresen használják a fiatalok, még ilyenkor, hideg időben is. Sok idős ember is jön ide, remélem, nem lesz szükség erősebb fellépésre – mondta a férfi, miközben az aláírásokkal teli papírokat szorongatta.

Bár Szabó Tünde államtitkár azt mondta, hogy a fejlesztésről kormányhatározat született, az a Magyar Közlönyben a Magyar Nemzet vasárnap esti lápzártájáig nem jelent meg, tehát egyelőre nem hatályos. Az ügy további érdekessége, hogy a hónap elején tett bejelentés előtt két héttel Pokorni Zoltán a helyi önkormányzat közmeghallgatásán már a fejlesztés részleteiről beszélt. Szerinte a beruházással megszűnnek az eddigi poros sportpályák, a felszín alatti garázs pedig megoldja a környék parkolási nehézségeit. Egyébként a Csörsz utcának az Alkotás út túloldalán folytatódó szakaszán, a bevásárlóközpont alatt, illetve a művelődési központnál is működik teremparkoló, nagyszámú férőhellyel.

A Magyar Nemzet megkeresésére Váczi János alpolgármester elmondta: mivel a Testnevelési Egyetem fejlesztése kiemelt beruházás lesz, a kerület még az engedélyezési folyamatban sem vehet részt, az a fővárosi kormányhivatal feladata lesz. – Azt mindenesetre ki akarjuk kötni, hogy a Csörsz utcai parkot teljesen újítsák fel, a kivágott fákat és a bokrokat a parkban pótolják – mondta a lapnak az alpolgármester.

A szintén alpolgármester Kovács Lajos pedig a Hír TV-nek egyeztetést ígért. Szavai szerint „amennyit tudunk, hogy ez egy kiemelt beruházás lesz várhatóan, tehát kormányzati döntést igényel. Az önkormányzat saját hatáskörében eljár, igyekszik a kerületi polgároknak, az ott élőknek az érdekeit messzemenően érvényesíteni. Ez a következő tárgyalásokon fog eldőlni”.

– Volt olyan, aki nem merte aláírni a tiltakozó íveket – mondta egy másik helyi lakó, Salzmann Edmond hozzátéve, hogy ugyanakkor a nagy többség egyetértett a fellépésükkel.

A helyieknek egyébként rossz tapasztalatuk van az építkezésekkel és az ígéretekkel kapcsolatban. Tíz éve ugyanis hasonló kezdeményezés volt a sportközpont területén lévő teniszpályák ügyében, amely ellen tiltakoztak, ám a pályákat végül mégis megépítették. – Az illetékes közigazgatási hivatal hiába adott ki bontási határozatot, végül a XII. és (az ügyben eljárásra kijelölt) I. kerület megállapodása alapján fennmaradási engedélyt kapott a sátor, azaz kijátszották a helyieket – mesélte az egyik lakó.

Kiderült, hogy a lakók január közepére kaptak időpontot, várhatóan akkor tudják személyesen is kifejteni aggályaikat az egykor általuk is megválasztott Pokorni Zoltán polgármesternek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.