Jöhet az állami szemétholding

Egy állami mamut szedné be az egész országban a szemétdíjat – írta az Index.

MNO
2015. 12. 09. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híroldal szerint ha ezt elfogadják, az Budapest számára katasztrofális lehet, mert több mint tízmilliárd forinttal kevesebb jutna vissza a nagy kalapból, ami gyorsan nehézségeket okozna a szemétszállításban, de a hóeltakarításban is.

A Földművelésügyi Minisztérium tervezete szerint a már említett holding átvenné a szemétdíjak beszedését, valamint határozna az önkormányzatok hulladékgyűjtő cégeinek működésére visszajuttatott összegekről is. Információink szerint a vidéki városok jelentős része üdvözli az elképzelést, mert cégeik veszteségesek. Az új rend nagy vesztese pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) lenne. A budapesti cégnek ugyanis egy 110 literes kuka begyűjtése körülbelül 350 forintjába kerül, a főváros viszont mintegy 530 forintot szed be érte a lakosságtól – ezt a többletpénzt osztanák most szét a vidéki szolgáltatók között, amelyek viszont a fővárosival ellentétben veszteségesek.

Ha az említett tízmilliárd forintot elvonnák az FKF-től, az az Index forrásai szerint szolgáltatási problémákat okozna az FKF-nél, mivel az a szemétszedésen kívül más szolgáltatásokat is nyújt, például hulladékégetőt is üzemeltet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.