Két nap alatt 250-en írták alá a petíciót

Több mint hétszázan csatlakoztak a hálapénzellenes Facebook-csoporthoz is az elmúlt két napban.

MNO
2015. 12. 23. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két napban több mint hétszázan csatlakoztak az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoporthoz, valamint a korábbi 64 orvos mellett további 250-en írták alá névvel, szakterülettel és az orvosi pecséten található azonosítóval a petíciót – írja az Index.

Ismert, a 64 orvos által aláírt nyílt levél – mely a napokban jelent meg – az egészségügy nehézségeire kívánja felhívni a közvélemény és az egészségügyi államtitkár figyelmét. A levélben több más mellett szó van a fizetések elégtelenségéről és a hálapénz elfogadásáról. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmaznak: „A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni vagy modern gyógyszert venni.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nyílt levélre válaszul korábban azt írta: csökkentették az orvoselvándorlás mértékét és a kórházak adósságát. Azt állítják, folyamatos a konzultáció, és a kormány elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett. Ezzel szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) akkor közleményében kifejtette, támogatják a 64 orvos által kezdeményezett mozgalmat, mert „mindaz, amit leírtak, sajnálatos valóság”.

Álmos Péter, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik szervezője a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott, ahol elmondta, azért tartották fontosnak a társadalom segítségét kérni, mert a riasztó jelek ellenére az elmúlt években sem történt előrelépés, holott a parlamenti erő rendelkezésre állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.