Ketten gyilkolhatták meg a futónőt

Felrajzolták a két, vélhetően külföldi tettes profilját a soroksári futónő több mint két évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében.

Szemán László
2015. 12. 28. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sor nyomot, bizonyítékot tártak fel a nyomozók, mióta átvette a soroksári kocogó nő meggyilkolásának ügyét az Országos Rendőr-főkapitányság Petőfi Attila vezérőrnagy vezette kiemelt életellenes ügyek főosztálya. A speciális főosztály nyomozói megvizsgáltak ötszáz olyan ügyet, amelyben szexuális erőszakot követtek el, és a bűncselekmény az áldozat sanyargatásával vagy életének kioltásával járt, de nem találtak egyezést a soroksári üggyel. Mindeközben – mintegy „mellékszálként\" – elfogtak egy 49 éves férfit, aki Dunaharasztin este, illetve éjszaka támadt meg egyedül hazatartó nőket, megerőszakolta és kirabolta őket.

A helyszín, az elkövetés módja és a beszerzett adatok alapján megrajzolták a gyilkosok bűnügyi profilját.
Ezt a módszert az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei fejlesztették ki, és a profilok bizonyítottan nagyban segítik a további nyomozást. A DNS-minták alapján tudják, hogy a tettesek nem állnak rokonságban egymással. Az egyik elkövető volt a domináns, a másik neki alárendelt, vélhetően a fiatalabb korából fakadóan. (A DNS-minta alapján a kor is meghatározható.) Petőfi Attila korábban ennek kapcsán azt mondta: az alárendelt elkövető cselekménye kisebb súlyú, elszámoltatásuk esetén ez a büntetési tételben években, sőt évtizedekben mérhető, ugyanis bizonyíthatóan megkülönböztethető a gyilkos személye és a társtettes. Az alárendelt személy segített lefogni a nőt, a domináns elkövető kínozta és erőszakolta, majd fojtotta meg. Az áldozat harcolt az életéért: vérző sérüléseket okozott mindkét támadójának, a domináns gyilkosról tudható, biztosan annyira megsérült, hogy sérüléseire a környezetének ki kellett találnia valamilyen indokot, például hogy balesetet szenvedett. Az is nyilvánvaló, hogy a két tettes közül legalább az egyik jól ismerte a bűncselekmény helyszínét.

A két ismeretlen tettes DNS-mintájának összehasonlítása az Európai Unió adatbázisában nyilvántartott szexuális bűnözők, illetve gyilkosok DNS-ével jelenleg is tart. Egyelőre nincs egyezés, de még több ezer ellenőrzés várat magára. A nyomozás 2016. január 26-án lejáró határidejét pedig biztosan meghosszabbítják, akár van konkrét gyanúsított, akár nincs.

A 36 éves soroksári  családanya, Kardosné Gyurik Krisztina rendszeresen futott a XXIII. kerületi Szigetdűlő kerékpárútján. 2013. szeptember 25-én kora este indult kocogni, hogy lefussa a hét és fél kilométeres távot, ám nem érkezett haza. Családja keresni kezdte, végül másnap kora hajnalban a futóútvonala melletti bozótosban találtak rá. A bűnözők lemeztelenítették, speciális matrózcsomókat alkalmazva megkötözték, összeverték, megbecstelenítették, majd megfojtották. Az értékei, köztük a mobiltelefonja eltűnt. A helyszínelők által összegyűjtött DNS-minták vizsgálata során minden szóba jöhető tettest kizártak, végül két ismeretlen férfitól származó DNS-minta maradt, a gyilkosoké. A nyomozók 450 olyan embert hallgattak ki, számoltattak el, aki összefüggésbe hozható lenne a gyilkossággal, ám valamennyit kizárták elkövetőként. A rendőrség speciálisan képzett labradorokat is hozatott Németországból; a rendőrkutyák egy évvel a gyilkosság után is nyomon tudták követni a gyilkosok mozgását a területen, ám végül elvesztették a szagnyomokat, a tettesek valószínűleg autóba szálltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.