Támogatás jár a luxusautók után

Zöld rendszámmal ingyenes a parkolás a fővárosban; nyolcmillió forint a legolcsóbb zöldjármű.

Horváth Csaba László
2015. 12. 04. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint a vagyonosokat támogatja a Fővárosi Közgyűlés, miután szerdán egyhangú szavazással elfogadták az I. kerület polgármestere által benyújtott előterjesztést, amely alapján a jövő évtől ingyen parkolhatnak a zöld rendszámú elektromos autók a főváros egész területén. Nagy Gábor Tamás (Fidesz) szerint eddig talán harminc-negyven ilyen zöld rendszámot adtak ki, vagyis – ahogy fogalmazott – a fővárosnak nem kell méricskélnie, hogy ez jelent-e bevételkiesést, mert jelképes gesztusról van szó. Hozzátette, a kedvezmény mégis érzékelhető a levegőt a legkevésbé terhelő elektromos, zéró emissziós autók tulajdonosainak.

Zöld rendszámot a tisztán elektromos és bizonyos hibrid, vagyis benzin-, dízel- és elektromotoros autók tulajdonosai igényelhetnek. A pontos kategóriákról a fejlesztési tárca rendelete ad tájékoztatást. E szerint a tisztán elektromos hajtású gépkocsikra, a külső töltésű (úgynevezett plug-in) hibrid, vagyis legalább 25 kilométeres elektromos hatótávval bíró gépkocsikra, illetve a növelt hatótávú hibrid, legalább 50 kilométeres hatótávú gépkocsikra, valamint a zéró emissziós gépkocsikra lehet zöld rendszámot igényelni. Mindez azt jelenti, hogy azok a klasszikus, egyszerűbb hibrid autók, amelyekből 8-10 ezer van forgalomban, nem kaphatnak zöld rendszámot, ezek ugyanis nem képesek csupán elektromos hajtással megtenni legalább 25 kilométert. Ilyen például a Toyota Prius korábbi típusa. A zöld rendszám egyébként nemrég jelent meg a magyar szabályozásban, július óta lehet igényelni a környezetkímélő jelzést.

Ugyanakkor több autógyártó is kínál olyan járműveket, amelyek zöld rendszámra jogosultak, ezek közül azonban a legolcsóbb is több mint nyolcmillió forintba kerül. Ráadásul a tízmillió forintot meg nem haladó, elektromos hajtású járművek jellemzően kis kategóriás autók, a családok számára is megfelelő kocsik ára jócskán meghaladja a tízmillió forintot. A legolcsóbb ilyen autót a Volkswagen kínálja 8,1 millió forintért, a már említett Toyota Priusból is elérhető zöld rendszámra jogosult típus, ám ennek alapára 12,4 millió. Ugyanakkor a zöld rendszámra jogosult autók ára tekintetében a határ a csillagos ég, akár a Tesla „legolcsóbb” modelljét is megvásárolhatjuk már 21,9 millió forintért, de a BMW luxushibridjét is választhatjuk, ami 43,5 millió forintba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.