Újabb csalás a romák iskolájában

A kormányhivatal szerint közel hatvanmillió forintot igényelt jogtalanul az ORÖ.

Horváth Csaba László
2015. 12. 17. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha korábban már vizsgálatot tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által fenntartott Dr. Hegedűs T. András Szakiskola gazdálkodása miatt, a minap egy újabb ellenőrzésük zárult le – írta a Romnet. A portál cikke szerint a Farkas Flórián elnöksége alatt átvett intézmény 2014. január 1-je és december 31-e közötti gazdálkodását vizsgálták, amelynek során kiderült, hogy a fenntartó roma önkormányzat csaknem 58 millió forint támogatást igényelt jogtalanul. A szervezetnek a vizsgálat értelmében 15 napon belül kell visszafizetnie az összeget, amit további közel kétmillió forint késedelmi kamat is terhel.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az iskolát a következő tanévtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ veszi át, működteti tovább. A fenntartóváltásra azután kerülhet sor, hogy megírtuk, a roma szervezet már az általa üzemeltetett iskolák pénzügyeit sem képes rendezni, és a szolnoki szakiskola mellett egy másik intézményben sem kaptak fizetést októberben a tanárok.

Az ORÖ még Farkas Flórián jelenlegi miniszterelnöki biztos vezetése idején, 2012-ben vette át az intézményt. Először az iskola 2013-as gazdálkodását vizsgálták a hatóságok; kiderült, hogy milliós nagyságrendben költöttek az intézményben többek között krétára, fűnyíróra és kulcsmásolásra. De fény derült arra is, hogy több diákot vettek fel, akik hamar kimaradtak az iskolából, ám továbbra is igényelték utánuk a pénzt. Az ügyben a Magyar Liberális Párt feljelentése alapján költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás.

Az intézmény gazdálkodásának pikantériája, hogy az iskolának nem volt önálló bankszámlája, és semmilyen önálló gazdálkodást nem folytatott, mivel azt a roma szervezet végezte. Ez leginkább Farkas Flóriánnak lehet kínos, hiszen a szabálytalanságok idején ő vezette az ORÖ-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.