Hazatértek a magyar Gripenek a Baltikumból

2015 szeptemberétől négy hónapon át vállaltak felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért.

MTI
2016. 01. 08. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a magyar kontingens pénteken, helyi idő szerint 9 órakor adta át a szolgálatot Litvániában az őket váltó spanyol katonáknak.

„A magyar pilóták nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki a parancsnokoknál és a NATO Németországban található Egyesített Légivezetési Központjánál is” – idézték a közleményben Simicskó István honvédelmi miniszter szavait.

Felidézték: a magyar misszió 2015 szeptemberétől négy hónapon át vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva ezzel a szövetség biztonságához.

A Baltic Air Policing (BAP), azaz a baltikumi légtérrendészeti misszió keretében Magyarország vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt teljesítette küldetését. A misszió során a magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben. Szeptember elseje óta huszonötször riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket, és ezen felül 101 gyakorlóriasztást is kaptak – írták.

„A légtérrendészeti feladatok ellátásával hazánk is belépett azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légierejüket az országhatáron túl is alkalmazni” – fogalmazott a HM, hozzátéve: Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, és vállalta, hogy 2019-ben ismét ellátja négy hónapon át a balti országok légtérvédelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.