Lázár: Több mint 70 intézmény szűnhet meg

A miniszter szerint 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.

MNO
2016. 01. 21. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország zárta a legsikeresebben a 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklust a régióban – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Lázár János, majd hozzátette: pillanatnyilag 4500 milliárdnyi uniós pályázatot írtak ki, 2019-ig pedig az összes uniós pénzt ki fogják fizetni.

Az elmúlt napokban megjelent hírekre reagálva közölte: összesen 18 külföldi állampolgár vásárolt eddig Magyarországon földet, március 1-től 15-ig folytatódik a földek árverése a járási hivatalokban.

A taxistüntetés kapcsán Lázár János nyugalomra intette a taxisokat, a kormány szerint most nekik van igazuk. A kabinet szerint azért kell segíteni a taxisoknak, mert a taxizás államilag szabályozott piac, és ha valamit szabályoz az állam, akkor ahhoz védelem is jár – magyarázta. Elmondta, meg kell találni a taxisokkal a közös nevezőt abban, mit és hogyan kell szabályozni. Hangsúlyozta, a kormány szeretné, ha Magyarországon mindenki betartaná a törvényeket és adót fizetne, emellett szeretnék a taxizás minőségét, átláthatóságát is biztosítani.

A miniszter megjegyezte, hogy Orbán Viktor a kormányülésen megkérdezte a kormánytagokat, használják-e az Ubert. Egyik kormánytag sem használja, de a kormányzatban dolgozó fiatalok többsége Uberrel közlekedik – jelezte.

Lázár János a tejpiaci helyzetről azt mondta, ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. A kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

A miniszter emellett megerősítette múlt heti bejelentését: a földárveréseken változatlan áron, változatlan feltételek mellett kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája jövő hétre készül el – közölte.

A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait – emelte ki Lázár, majd hozzátette: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány eltörli a 30 millió forintos értékhatárt. Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén (csok) keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint új tanyák építését – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.

Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – közölte a miniszter. A következő napokban így tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a tárcák között arról, hogy a háttérintézményeket, költségvetési szerveket hogyan lehet a tárcákba visszavinni, hogyan lehet a kiszervezéseket megszüntetni, egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban működtetni a rendszert. Jelezte, 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.

A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak – mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Jelentős számú olyan műtárgy lehet az állam birtokában, amelyről várhatóan nem fogja tudni bizonyítani, hogy minden kétséget kizáróan a tulajdonát képezi – emelte ki Lázár János. A tárcavezető ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Miniszterelnökség szerdán bejelentette: az állam nem tudja megfelelően igazolni tulajdonosi jogviszonyát, ezért kiadhatja id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek, amennyiben azok okiratokkal tudják igazolni örökösi minőségüket.

Lázár János a Kormányinfón hangsúlyozta: a kép nem hagyhatja el az országot, mert védett műtárgy. Megjegyezte: az örökösök is jelezték, készek megállapodni az állammal arról, hogy milyen feltételek mellett maradhat a műtárgy a Szépművészeti Múzeumban.

A kormány azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), hogy tegyen javaslatot arra, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a budapesti Déli pályaudvart és parkot kialakítani a helyén – közölte Lázár János a tájékoztatón.

Kérdésre válaszolva elmondta, ha az állam átveszi a HÉV-et, a MÁV-val fogja üzemeltetni, és várható a rendszer felújítása, sőt akár új HÉV-vonalak létesítése is.

Kérdésre a főváros és az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között folyó tárgyalásokról annyit mondott, hogy a jövőben nem a főváros, hanem az állam rendeli meg a szolgáltatóktól, például a Volántól az agglomerációs közlekedést.

Beszélt arról is, hogy vannak még pénzügyi részletkérdések, amelyekről meg kell egyezni, például arról, hogy a főváros tartozik a MÁV-nak 12 milliárd forinttal. Ezek technikai kérdések, az elvi megállapodás megszületett – hangoztatta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: „megdöbbenve tapasztalta a kormány” Pintér Sándor belügyminiszter jelentését arról, hogy a komoly uniós pénzügyi ígéretből semmi nem lett a migránsválsággal kapcsolatban.

Amit tavaly szeptemberben ígértek, abból „egy huncut fillér sem érkezett meg” – közölte, majd arra kérte az ellenzéki pártokat, segítsék a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos szabályozás megalkotását.

A minisztert kérdezték a paksi erőmű-beruházásról is, azt mondta, január 20-áig kellett válaszolniuk az Európai Bizottság (EB) kérdéseire a kötelezettségszegési eljárásban, ezt megtették, a jövő héten szakmai tárgyalások következnek.

Szerinte ha az EB megkérdőjelezi az oroszokkal kötött nukleáris szerződés meghosszabbítását, az ütközik az EU alapszerződésével, és Magyarország biztosan bíróságra fog menni, mert az ország szuverenitását érdemben korlátozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.