Mahir-per: nem végezte el házi feladatát a főváros

Az önkormányzat nem tudta bizonyítani, hogy megalapozott volt a szerződés rendkívüli felmondása.

MNO
2016. 01. 11. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel kezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a per, amelyet a Mahir Cityposter Kft. indított azért, hogy a bíróság érvénytelenítse a Fővárosi Önkormányzat döntését, mellyel az felmondta a 2006-ban 25 évre kötött szerződést a hirdetőoszlopok üzemeltetésére.

A tárgyalás elején a bíró jelezte: a perben a legfőbb kérdés annak a megállapítása, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogosult volt-e rendkívüli felmondással élni a Mahirral kötött szerződés ügyében. Mint mondta, amennyiben a főváros erre nem volt jogosult, nincs értelme a további pernek, ha azonban ez mégis jogszerű volt, abban az esetben lehet szó a tartalmi kérdésekről, vagyis arról, hogy a Mahir megszegte-e a szerződést.

Magyar György, a Mahir jogi képviselője számos dokumentummal és fényképpel bizonyította a céget ért károkat. Hangsúlyozta: amennyiben a felmondás érvényben maradna, mindent egybevetve 5–17 milliárd forintnyi kár érné a céget. Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat jogi képviselője érdemben nem tudta megnevezni azokat a pontokat a szerződésben, amelyeket a cég megszegett és amelyekre a fővárosi közgyűlés a 2015. szeptember 30-i felmondást alapozta. A bíró ezután csaknem tíz pontban sorolta fel azokat az állításokat, amelyeket az alperesnek bizonyítania kell.

Mivel a főváros nem tudta alátámasztani jogszabályokkal, hogy megalapozott volt a rendkívüli felmondás, időt kért a bizonyításra. A bíró ezért a tárgyalást március 1-re halasztotta, azonban jelezte, hogy mihamarabb dönteni fog a Mahir ideiglenes intézkedési kérelme ügyében, amelyben megtiltanák a fővárosnak a további oszlopbontásokat. A felperes ügyvédje rákérdezett, hogy ez pontosan mit jelent, de a bíró válasza alapján egyelőre erről közelebbit nem tudni. Az Index szerint ugyanakkor a bíróság már ma eltilthatja a fővárost az oszlopok elbontásától.

Puskár Anett, a Mahir Cityposter Kft. tanácsadója eközben portálunknak elmondta: a tárgyalás alatt több brigáddal is megpróbálták elbontani az oszlopokat, azonban az azokat védő biztonságiak helyt tudtak állni. Hozzátette: tudomásuk szerint a Váci úton több helyen is próbálkoztak a hirdetőoszlopok eltávolításával, azonban mindenhol kudarcot vallottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.