időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Megérkezett Magyarországra David Cameron

MNO
2016.01.07. 13:45

A brit miniszterelnök Orbán Viktorral és Áder Jánossal is egyeztet majd.

A politikus Orbán Viktorral egyeztet az Országházban, majd a megbeszélések után közös sajtótájékoztatót tartanak a Parlament Delegációs termében. Ezt követően Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja a brit miniszterelnököt.

Orbán legutóbb a decemberi EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett brit kollégájával, és ezután jelentette be, hogy David Cameron január 7-én Budapestre látogat.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója úgy látja: noha a két miniszterelnök találkozójának témáit hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a brit miniszterelnök a magyar kormány támogatásáért jön lobbizni Budapestre. A brit miniszterelnök reformcsomagja alapvetően négy pontot tartalmaz, London elsőként például azt próbálja meg elérni, hogy egy-egy tagországnak deklaráltan legyen lehetősége kimaradni az unió további integrációjából anélkül, hogy komolyan sérüljenek a jogai. Ebben aligha lesz nehéz egyetértésre jutnia a nemzetállamok fontosságát hirdető magyar kormánnyal, ahogy abban sem, hogy a jogalkotásban a jelenleginél nagyobb szerepet kapjanak a tagállamok nemzeti parlamentjei. A javaslat azonban komoly ellenállásba ütközhet más tagállamok esetében, és nehezen valósítható meg a jelenlegi uniós jogszabályok alapvető megváltoztatása nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.