Orbán ellenében lép Navracsics

Vagyis nem lép: blokkolhatná a lengyelek elleni EU-s vizsgálatot, de nem teszi.

MNO
2016. 01. 10. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság lépésének oka egyébként a lengyel alkotmányügyi reform és az új médiatörvény, Brüsszel pedig először alkalmazná az alkotmányosság vizsgálatát „a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezeléseként”.

A lépést a biztosok egységesen támogatják, köztük – talán meglepő módon – Navracsics is. Ugyanakkor Orbán Viktor pénteken arról beszélt, hogy az EU-nak nem érdemes Lengyelországgal szembeni szankciókban gondolkodnia, mert ahhoz úgyis teljes egyetértés kell, márpedig Magyarország biztos, hogy nem fog támogatni semmilyen Lengyelországgal szembeni intézkedést.

Az Index megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, hogy a kormányfő mit szól volt minisztere lépéséhez. Havasi válaszában megerősítette:

a magyar kormány és Orbán kitart álláspontja mellett, azt nem befolyásolják az EB vagy a biztosok nyilatkozatai.

Eközben vasárnap a lengyel külügyminisztérium behívatta Németország varsói nagykövetét, miután bírálta az új lengyel kormányt. Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke „Putyin-stílusú demokráciáról” beszélt, és az európai politika „veszélyes putyinizálásának” nevezte a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.