Versenyfutás az adóhivatal „titkaiért”?

Őrült küzdelem zajlik az adóhivatal informatikájáért – nyilatkozta lapunknak a NAV egyik munkatársa. Pintér uralhatja az egységes adatbázist.

Buzna Viktor
2016. 01. 11. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatékony, kevésbé bürokratikus szervezetet kell felállítani – ezzel magyarázták tavaly év végén a kormánynak azt a kezdeményezését, amellyel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) alá rendelték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV). Az erről szóló törvényjavaslatot december 1-jén egy nap alatt vitatta meg és fogadta el az Országgyűlés. Tállai András fideszes képviselő, egyben adóügyekért felelős NGM-államtitkár és NAV-elnök felügyeletével így megkezdődhetett az adóhivatal átszervezése. A lapunknak név nélkül nyilatkozó NGM-es és NAV-os forrásaink szerint azonban többről van szó, mint az ügyintézés leegyszerűsítése: az adóhivatalnál tárolt, roppant mértékű adatvagyon feletti ellenőrzés megszerzése a tét.

– Európa egyik legnagyobb, legösszetettebb rendszerét kezeli a NAV – mondta egy korábban az adóhivatalnál dolgozó informatikai szakember. Hozzátette, tévedés azt hinni, hogy a NAV adatbázisában csak az adózásra vonatkozó információkat és adótitkokat tárolnak, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Államkincstár, illetve a közigazgatás szervei is innen kapják a munkájuk elvégzéséhez szükséges adatokat. Forrásaink szerint az sem mellékes szempont, hogy az adatbázis biztonságos; a kritikus, bizalmas jellegű információk tárolását célzó fejlesztéseket ugyanis az adóhivatal mindig maga végezte el, nem vont be külső szereplőket. A NAV-tól azonban most elvehetik az adatbázis kezelését, amit alátámaszt, hogy januárban megszűnik az adóhivatal informatikai elnökhelyettesi posztja. December elején lapunk is megírta, hogy Vágujhelyi Ferenc, a NAV informatikai elnökhelyettese a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) vezetőjeként tűnt fel a szervezet honlapján. Vágujhelyi a két tisztséget így januárig párhuzamosan viselte, forrásaink szerint azonban ez csak átmeneti időszak volt; a NAV honlapja szerint az adóhivatal vezetői között már nem is szerepel.

Az NGM sajtóosztálya az informatikai ügyek jövőbeni kezelését feszegető kérdésünkre annyit válaszolt: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti és működési szabályzata fog választ adni a kérdésre, ezen – a NAV szakembereinek bevonásával – jelenleg is dolgozik a gazdasági tárca.

Úgy tudjuk, az informatikai feladatok ellátására eséllyel pályázik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Az állami és kormányzati szervek számára informatikai, távközlési szolgáltatásokat nyújtó részvénytársaság ugyanis 2014-ben 2,8 milliárd forintért alakította ki a kormányzati felhő néven hirdetett informatikai rendszert, ezzel a kormány jelentős lépést tett az államigazgatás informatikai infrastruktúrájának központosítása irányába. Az egykor a NAV-nál dolgozó informatikus forrásunk szerint ebbe a felhőszolgáltatásba töltenék fel az adóhivatal adatbázisát, ami bár nem lenne példa nélküli megoldás Európában, a szakember szerint a roppant információmennyiség miatt a kormányzati felhő jelentős fejlesztéseit igényelné.

Ezért megkerestük a NISZ Zrt. sajtóosztályát, kérdéseink az adóhivatal informatikai rendszerének támogatására, az ahhoz szükséges esetleges fejlesztésekre irányultak. Válaszában a szervezet azt írta: a NAV átszervezésével kapcsolatos kérdések megválaszolásában a részvénytársaság nem illetékes. Forrásunk azonban elmondta lapunknak, hogy korábban a NAV-nál már felvetődött, hogy egyes informatikai kérdésekben együttműködnének a NISZ Zrt.-vel. Az ötlet nyomán a két szervezet szakemberei közös programtervet dolgoztak ki, politikai okokból azonban akkor a dokumentum a fiókban végezte. A NISZ Zrt. felettes szerve ugyanis a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium. Az adóhivatalnál dolgozó forrásunk szerint erre a korábbi tervre építve szeretnék elvégezni az informatikai rendszerek integrációját.

– Beleillik Pintér politikai elképzeléseibe, hogy megpróbáljon egy egységes adatbázist kialakítani – kommentálta értesüléseinket az NGM-nél dolgozó kapcsolatunk. Hozzátette, az átszervezés csak most indul, s bár vannak más pályázók a NAV rendszereire, a Belügyminisztérium a legesélyesebb. Ennek oka, hogy a Pintér Sándor vezette szervezet már korábban felbukkant az adóhivatal újjászervezése körül – erről a Figyelő című gazdasági hetilap belügyes forrásokra hivatkozva már szeptemberben beszámolt. A lap akkor azt írta: az adóigazgatási átalakításokba a Belügyminisztérium is beszállt, és a tárcánál egy munkacsoport dolgozik az új adórendszeren. Információik szerint azt a feladatot kapták, hogy a mostaninál egyszerűbb ügyintézést lehetővé tevő informatikai hátteret alakítsanak ki – közölte a Figyelő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.