Boltzár: újra másodpercek döntenek?

A szocialisták komoly erőkkel készülnek, hogy beadhassák népszavazási kérdésüket.

Markotay Csaba
2016. 02. 23. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az utóbbi bő fél évben kétszer is előfordult, ma is másodpercek dönthetnek arról, hogy ki adhat be népszavazási kezdeményezést a boltok vasárnapi zárva tartása ügyében, feltéve, ha a Kúria a korábbi kezdeményezést „megakasztja”. A bíróság ugyanis ma határoz arról a kérdésről, amit a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban fogalmazott meg tavaly októberben egy magánszemély. Simonné Gercsényi Gabriella beadványa így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” A kérdés benyújtásánál, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél, Simonné kevesebb mint egy perccel előzte meg a szocialistákat, így az ő kezdeményezését bírálta el a Nemzeti Választási Bizottság. Az aláírásgyűjtés azonban nem kezdődhetett meg, mert az NVB határozatát megtámadták a bíróságon. Amennyiben a Kúria most elutasítja a kérdés hitelesítése elleni kifogást, Simonné elkezdheti az aláírásgyűjtést, és legalább négy hónapig nem tehetnek fel mások kérdést ebben a témában. Ha azonban a bíróság helyt ad a kifogásnak, és „megakasztja” a folyamatot, a szocialisták is újra próbálkozhatnak.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés már korábban is okozott feszült helyzeteket az NVI épületénél. Tavaly júliusban ugyanis egy másik magánszemély, Wodicska Zoltán előzte meg másodpercekkel a szocialista Harangozó Tamást. Akkor született meg az az állásfoglalás, hogy egy kérdés védettsége abban a pillanatban szűnik meg, amikor a Kúria a honlapján közzéteszi a határozatát. Ebben a pillanatban lehet a választási iroda épületénél, a porta „időbélyegzőjén” bejelentkezve beadni egy másik kérdést.

Erre a pillanatra készülnek most nagy erőkkel a szocialisták, nehogy ismét megelőzzék őket. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, hogy pártja ma újra megpróbálja benyújtani a kérdését. Szerinte mivel Simonné felvetése „teljesen értelmetlen”, és csak „azért lett feltéve, hogy időt lehessen húzni” vele, ezért meglepődnének, ha a Kúria átengedné azt. Lukács Zoltán úgy fogalmazott, tanultak az elmúlt időszakból, ma kamerákkal, fényképezőgépekkel és „megfigyelőkkel” mennek a Nemzeti Választási Irodához. – Ott leszünk, és egészen pontosan dokumentálni fogjuk, hogy mi történik – ígérte. Korábban egyébként Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, illetve a Munkáspárt vezetője is adott be kérdéseket a témában, de az MSZP-nek igazán a magánszemélyekkel gyűlt meg a baja.

A Kúriánál tegnap nem tudtak válaszolni arra, hogy mikorra várható ma a bírói döntés. Közölték, ezt „rövid határidővel” még ma közzéteszik a bíróság honlapján, persze miután azt írásba foglalták, és átküldték az informatikusoknak. Ez viszont azt is jelenti, hogy egész napos harcra készülhetnek mindazok, akik kérdést akarnak beadni a vasárnapi boltzár ügyében.

Azt nem ismerte el a Fidesz, hogy bármilyen köze lenne a kérdések blokkolásához. Érdekesség, hogy ugyanígy tettek 2007-ben az akkor kormányon lévő szocialisták is. Akkor a Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazás kérdései időztek nagyon sokáig a különböző eljárásokon, illetve jogorvoslati fórumokon, sőt „ellenkérdéseket” is adtak be magánszemélyek pár másodperces különbséggel, ami ellen a fideszesek tiltakoztak. Azokat a referendumokat azonban végül 2008-ban sikerült megtartani, és eredménnyel is zárultak a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.