Érpataki „fegyelmezőket” szabadítanak Tiszavasvárira

Zagyva György Gyuláékkal védenék a gyerekeket Tiszavasváriban.

Lakner Dávid
2016. 02. 16. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta Tiszavasvári önkormányzata hétfőn, hogy a település kössön együttműködési megállapodást a Becsület Légiója alapítvánnyal, így Orosz Mihály Zoltánék mehetnek majd „rendet tenni” a jobbikos vezetésű városba is. Az előterjesztés Fülöp Erik polgármestertől származott, a szövegezése szerint pedig „a még lefedetlen szociális, gyermekjóléti és ezzel kapcsolatos jelzőrendszeres ágazat fejlesztése indokolt, bevonva abba a segítő szándékú civileket, akik a térségi hatósági feladatok ellátását kiegészítve, azt támogatva lépnének fel a gyermekvédelem alapvető eszközeinek hatékony érvényesítése érdekében.”

Hogy ez mit jelent pontosabban, arról a Jobbikhoz köthető Alfahírről tájékozódhatunk. A portál főszerkesztője az együttműködés üzenetét úgy összegezte: „Hahó, cigánysor! A társadalmi együttélésnek vannak szabályai!” Magvasi Adrián szerint a lépés a „cigányság antiszociális és embertelen körülmények között élő rétegének” felzárkóztatására irányul.

A Roma Sajtóközpont másként foglalta össze a megállapodást. Eszerint Fülöp Erik polgármester külső segítséget vesz igénybe a „cigányok megrendszabályozására”. A sajtóközpont szerint Tiszavasvári önkormányzata előtt több roma szervezet is tiltakozott az együttműködés ellen. A megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese, Galyas József úgy vélte, a polgármesternek le kell mondania, ha törvényes eszközökkel nem tud rendet tartani. Érpatak vezetője, Orosz Mihály Zoltán a helyszínen arról beszélt a Roma Sajtóközpont szerint: szervezetének a drog, a lopások és az uzsora visszaszorítása lesz a célja. A Fülöp Erik által közzétett cselekvési terv szerint az áramlopások megszüntetéséről és a gyermekveszélyeztetés bejelentéséről lesz szó. „Állampolgári bejelentéseink hatására kb. 300 áramlopás lett felszámolva Tiszavasváriban. Folytatjuk...” – olvasható ebben. A videóban Orosz Mihály Zoltánt társadalmi integrációs szakértőnek nevezik.

Az együttműködési megállapodás szövege szerint a Becsület Légiója részt venne „a békés magyar–cigány együttélés kialakításában”, „a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tételében”, de a „rendészetben, rendteremtésben, közrendvédelemben” is.

A Becsület Légiójának a céginformáció szerint Érpatakon, a Napfény major 1.-ben van a székhelye (ez Orosz lakhelye), fő tevékenysége pedig „egyéb közösségi, társadalmi tevékenység”. Két éve az Index írt arról, hogy a Becsület Légiójának célja a következő: „a lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2–3. §-aiban foglaltak szerint.” Egy az Átlátszónak küldött helyreigazításban Orosz azt állította, hogy az általa viselt katonai gyakorlóruha nem a Magyar Nemzeti Arcvonal, hanem a Becsület Légiója formaruhája. A polgármester a szervezetet 2012-ben alapította, a csapat pedig az Alfahír szerint Orosz mellett Zagyva György Gyula volt jobbikos parlamenti képviselő és Volner János jobbikos képviselő nevéhez kötődik.

Orosz Mihály Zoltán 2014-ben arról beszélt az Indexnek, hogy a Becsület Légiója korábban vallási egyesület volt, de már csak vallási szervezet, célja pedig a „közjogi frontharc”, és az Indexhez hasonló „liberális ügynökökkel” veszi fel a küzdelmet. Orosz szerint ennek és más szervezeteinek nemcsak földi, de magasabb céljai is vannak.

Érpatak vezetője ellen korábban izraeli vezetőt ábrázoló bábu nyilvános akasztása miatt emeltek vádat, de közokirat-hamisítással is meggyanúsították. A vádirat szerint Orosz jogosulatlanul használ doktori címet, miután az azt kiadó teológiai akadémia nem jogosult a cím adományozására.

A Faktor.hu korábban arról számolt be, hogy a megállapodás után a Becsület Légiója ingyen kaphat irodát és irodai felszerelést Tiszavasváriban.

Tiszavasvári nemrég azzal került be a hírekbe, hogy 51 millió forintot költöttek teniszpályára. A nagyjából 13 ezres városban a Faktor szerint harmincfős a tenisz szakosztály. Fülöp Erik polgármester a lapnak adott interjújában arról beszélt: „Kötelező elemként szerepelt a pályázati kiírásban új sportlétesítmény kialakítása. A kézilabda és a foci magas szinten működött a városban. Ha sportjellegű felújítást nem vállalunk, valószínűleg nem nyerhetett volna a komplex pályázat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.