Fegyveres behajtókkal turbózzák fel a NAV-ot

A sikertelen inkasszózgatások mellett mostantól személyesen is kopogtatnak majd – írta meg a Magyar Idők.

MNO
2016. 02. 16. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap internetes kiadása szerint komoly hatékonyságnövelő átalakulás előtt áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Molnár Tamás helyettes államtitkár szerint „a jövőben a NAV emberei gyorsan megjelennek majd az adósoknál, nem fordulhat elő, hogy egy-egy cég vagy magánszemély ügyében hetekig, hónapokig nem intézkedik a hatóság”.

Mostantól nem várják meg, hogy valaki komolyabb adóhátralékot halmozzon fel. Előbb azonban minden késedelembe eső adóst e- vagy hagyományos postai úton figyelmeztetnek fizetési felszólítással, amelyben a mulasztás várható következményeit is leírják. Eddig főleg a bankoknak küldött inkasszókkal próbálkoztak, évi több százezer alkalommal, emellett most egyre többször kopogtatnak személyesen a NAV emberei az adósok ajtaján.

A szükséges szakembergárdát pedig egyrészt irodai dolgozók átcsoportosításával, másrészt a fegyveres pénzügyőrök bevonásával biztosítják; utóbbiak védik majd az államot megillető összegekért fellépő NAV-osok testi épségét.

Ettől a helyettes államtitkár azt is várja, hogy a jövőben több vagyontárgyat foglalnak le, például azt a nyolcezer gépjárművet, amely annak ellenére van jelenleg is forgalomban, hogy a hatóság végrehajtás alá vonta. Ezeket eddig általában azért nem vették el a tulajdonosoktól, mert az adott jármű kellett az illető munkájához, ehhez a kegyelmi állapothoz a jövőben az szükséges, hogy az illető rendszeresen törlessze adótartozását.

Emellett a NAV megvizsgálja a lefoglalt tárgyak elárverezéséhez használt e-licitálás feltételeinek átalakítását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.