Gaskó milliókkal távozhat

A jelek szerint elegánsan köszönhet el a Liga eddigi elnöke.

Markotay Csaba
2016. 02. 18. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal azelőtt, hogy a Liga Szakszervezetek legfőbb döntéshozó testülete, a Liga Tanács mai ülésén döntést hozott volna az eddigi elnök, Gaskó István visszahívásáról, illetve menesztéséről, az elnök maga jelentette be hivatalosan is távozását a posztról. Gaskó István ugyan már idén január végén jelezte, hogy húsz év után nem folytatja tovább elnökként, de a lemondásról szóló irat információink szerint csak tegnap érkezett meg a szakszervezethez, és abban az elnök tegnapi, azaz 17-i hatállyal köszönt le. Épp a mai tanácsülésen menesztették volna – hét elnökségi tag kezdeményezésére – a konföderáció alapszabályának súlyos megsértésére hivatkozva.

A tét nem kicsi, hiszen Gaskó Istvánnak mintegy 12 millió forintja bánhatja, ha a lemondás helyett menesztik a posztról. Az összegről nemrég a Magyar Időknek az elnök úgy nyilatkozott: „a Liga szabályaiból ered, hogy ha valaki két évig tisztségviselő, akkor egyhavi sétálási pénzt kap, ha nem az ő hibájából szűnik meg a mandátuma. Én majdnem húsz éve vagyok a Liga elnöke, és lemondással távozom, nem hívtak vissza, ebből következően kilenchavi juttatás jár. Az összeg másik része pedig egy tanácsadói felkérés”.

Az említett hét elnökségi tag a lemondás helyett fegyelmivel menesztette volna Gaskó Istvánt. Ezt azzal indokolták korábbi javaslatukban, hogy az elnök jogszerűtlenül delegálta a feleségét az Erzsébet-programokat működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumába. Az elnökségi tagok szerint Soós Ilona delegálásáról a Liga elnöksége annak idején döntést „sem elnökségi ülés keretében, sem írásban, sem távkonferenciára alkalmas kommunikációs eszköz igénybevételével nem hozott”. Gaskó István viszont az említett interjúban visszautasította, hogy megsértette volna a szervezet alapszabályát.

Lapunknak tegnap Mendrey László, a PDSZ elnöke, a Liga elnökségi tagja – aki egyike volt a hét kezdeményezőnek – azt mondta: a lemondás elfogadásáról ma dönt a Liga Tanácsa. Szerinte azt jó eséllyel elfogadhatják, ebben az esetben viszont nem is kerül terítékre a visszahívásról szóló kezdeményezés. Ez pedig azt jelenti, hogy engedik Gaskó Istvánnak az elegáns távozást, és számolhat a 12 millióval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.