Hetekre jegeli a Fidesz a módosítást

Március előtt nem kerül a parlament elé a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás.

Markotay Csaba
2016. 02. 16. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt viszont legkorábban február végén vagy március elején tarthatnák meg. A vitanap ötletét Kósa Lajos frakcióvezető jelezte a párt múlt heti lillafüredi frakcióülésén, amelyen arról is beszélt, hogy a mindennapok közbiztonsága rendkívüli mértékben romlott Európában.

A többi között ezzel érvelt tegnapi parlamenti tájékoztatóján Halász János is. A Fidesz-frakció szóvivője azzal magyarázta a vitanapról szóló kezdeményezést, az lehetőséget ad arra, hogy a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos fellépés nemzeti üggyé váljon.

Az ellenzéki pártoknak a javaslattal kapcsolatban nem a honvédség alkalmazásával van gondjuk, ahogy arra kormányoldalon többször utaltak, hanem azzal, hogy a rendkívüli jogrend kiegészítése kivételes jogköröket adna a kormány kezébe. Mivel a szavazáshoz kétharmados többség kell, egyelőre a javaslat nem menne át a parlamenten, nyilván ezért kell a „kerülő”. A vitanaphoz szükséges aláírásokat mindenesetre már összegyűjtötték a Fidesznél, de azokat még nem adták át a Ház vezetésének.

– A Fidesz folytatja a betelepítési kvóták elleni aláírásgyűjtést, amelyhez már 1,8 millióan csatlakoztak – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Halász János, aki arról is beszélt, hogy egyelőre nincs döntés a migráció, illetve a terrorveszély ügyében tervezett nemzeti konzultációról. Így azt sem tudni, hány háztartásba küldenek majd levelet, pontosan milyen kérdéseket tesznek fel, és mikor indítják be az akciót, már ha egyáltalán ezt a megoldást választják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.