Ismét próbálkozhat az MSZP?

A Kúria rövidesen dönt a vasárnapi boltzárat érintő népszavazási kezdeményezésről.

Markotay Csaba
2016. 02. 08. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan napokon belül dönt a Kúria abban a népszavazási kezdeményezésben, amelyet a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban fogalmazott meg tavaly egy magánszemély, aki a benyújtásnál kevesebb mint egy perccel előzte meg a szocialistákat, így sikerrel „foglalta le” a kérdést. A Nemzeti Választási Bizottság novemberben hozott többségi döntést, amelynek értelmében lehet referendumot tartani Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély október 20-án benyújtott kérdésében. A tordasi vállalkozó kérdése úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”

A kérdés egyértelműségéről még tavaly komoly vita bontakozott ki azután, hogy a választási bizottság jóváhagyta. Mivel azonban a döntést megtámadták, a Kúriának kell véleményt mondania arról, hogy lehet-e referendum. Erre 90 napja van a testületnek, ami rövidesen lejár. Ha a bíróság továbbengedi a folyamatot, akkor megkezdődhet a négy hónapig tartó aláírásgyűjtés, és más kérdést továbbra sem lehet benyújtani a témában. Ha nem, akkor megnyílik az út egy újabb kezdeményezés előtt.

Ez utóbbi esetben azonban ismét komoly tumultus lehet. Mint ismeretes, a szocialisták már kétszer is szinte csak másodpercekkel maradtak le arról, hogy az ügyben – amelyben vélhetően sikeres népszavazást lehetne tartani – benyújtsák kezdeményezésüket. Korábban Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, illetve a Munkáspárt vezetője is adott be kérdést, de az MSZP-nek igazán a magánszemélyekkel gyűlt meg a baja. Simonné Gercsényi Gabriella előtt tavaly júliusban egy másik magánszemély, Wodicska Zoltán előzte meg másodpercekkel az MSZP-s Harangozó Tamást. Akkor derült ki, hogy egy kérdés védettsége abban a pillanatban szűnik meg, amikor a Kúria a honlapján közzéteszi a határozatát (feltéve, hogy nem engedi tovább a kérdést), ezért van jelentősége a határozat időpontjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.