Kopaszok után ügyfélkapus benyújtás jön?

A NVI elnöke szerint az ügyfélkapun keresztül is lehetne népszavazási kezdeményezéseket benyújtani.

MTI
2016. 02. 23. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálffy Ilona kedden azt követően beszélt erről az MTI-nek, hogy délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelenők arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket.

Az NVI elnöke emlékeztetett: a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás. „A párhuzamossági moratórium” miatt „versenyfutás” van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges – fűzte hozzá. Mint mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel „érkeztetnek”, de ahogyan a kedden történtek is mutatják,

„ez még mindig nem elég”.

Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás.

„Márciustól a Kormányablakoknál is igénybe lehet venni kopasz, kigyúrt sorbanállókat, akiket a Magyarorszag.hu oldalon igényelhet, akinek van ügyfélkapu hozzáférése.” (Hírcsárda)

Jelenleg „mindenki a Kúria honlapját figyeli”, hogy ott mikor jelenik meg a végzés a kérdés hitelesítésének elutasításáról, ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés „védettsége” – közölte.

Pálffy Ilona az MTI-nek elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben – elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket – ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.