Lázárék kiadták a Századvég-tanulmányokat

Három évbe tellett, de a VS újságírója végül ki tudta perelni a Miniszterelnökségből a csaknem harmincezer oldalnyi iratanyagot.

MNO
2016. 02. 04. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökségtől három év pereskedés után kapta meg a VS a látni kívánt Századvég-tanulmányokat. A cég 2012 végén nyerte el a négymilliárdos megbízást a kormánytól. Hét pendrive-ra fért fel a harmincezer oldalnyi irat, amelyet Danku Csaba helyettes államtitkár adott át a portál újságírójának.

Joó Hajnalka 2012-ben, még az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet elutasította adatkéréseit a cégcsoport szerződésével kapcsolatban. A Fővárosi Törvényszék 2014-ben az adatok kiadására kötelezte a Miniszterelnökséget, Lázárék ezt megfellebbezték. A kiadást elrendelő döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel élt a Miniszterelnökség, annak ellenére, hogy Lázár János az egyik kormányinfón megígérte, hogy átadják a dokumentumokat.

A Kúria 2015 novemberében helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és elutasította a Miniszterelnökség kérelmét. A VS munkatársa ezután többször is egyeztetett időpontot, hogy átvehesse az iratokat, de erre különböző okok miatt nem került sor. Végül a Lázár vezette szervezet azt közölte, hogy majd akkor adják át, ha a Kúria döntése írásban is megérkezett. Ez a hét elején megtörtént, így a VS átvehette az anyagot. Eltart majd egy ideig, amíg feldolgozzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.