Mocsai Lajos a lakosokat és a sajtót hibáztatja

Interjút adott közre szombaton a Magyar Idők Mocsai Lajos rektorral.

MNO
2016. 02. 07. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjúban Mocsai kitért arra a pár nappal ezelőtti fórumra is, amelyet az elégtelen tájékoztatás miatt a lakosság hívott össze. A találkozó a beruházást erőltető rektor számára nem alakult sikeresen, az emberek ugyanis kifütyülték őt, amikor arról próbálta győzködni őket, hogy az a jó, ami rossz nekik. Az emberek tiltakozása végül hatott, Mocsai visszavonult. Másnap a TV2-ben megígérte, hogy a tervekkel ellentétben egyetlen négyzetmétert sem vesznek el a parkból.

Mocsai Lajos a Magyar Időknek adott interjúban elmondja, hogy kudarcként éli át a történteket. A kudarcért leginkább a sajtót okolja, amelyik hírt adott a fölháborodott lakosság küszködéséről. Mondandójából az derül ki, hogy nem a 25 méter magas csarnok terve és a tér elvétele idegesíti az embereket, hanem „egyes orgánumok növelik a környék lakóinak frusztráltságát”, illetve az, hogy „a környékbeli lakók számára is nyitva álló, korszerű sportlétesítmények és megnövelt, igényes zöldfelület miatt néhányan a kilátásukat féltik”.

A kormányközeli Magyar Idők nem vitatkozott a rektorral. Az újságíró kérdések helyett inkább megállapításokat tesz. Ilyeneket például: „az ominózus, keddi lakossági fórumon megjelentek egy részét csak a házuk előtti terület sorsa érdekelte”. De vajon mi is érdekelheti jobban azokat, akiknek lakásai elé egy 25 méteres fal épül. Mocsai Lajos mindenesetre így vélekedik a problémáról: „Minden fórumon elmondom, hogy a magyar emberek egészségügyi állapota nagyon rossz, a férfiak tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint nyugat-európai társaik. A másik komoly probléma, hogy az általános iskolás gyerekek lassan 40 százaléka a gyógytestnevelés irányába halad, és az adat egyre romlik. Csak a gerinc- és ízületi instabilitással összefüggő kezelésekre a következő években egyes számítások szerint közel 500 milliárd forintot kellene költeni. ( ) Az egyetem fejlesztése az Alkotás úti kampuszban és a Csörsz utcai pályák területén szükséges ahhoz, hogy megfeleljen a hazai és nemzetközi igényeknek, kihívásoknak és elvárásoknak. A magyar emberek népegészségügyi állapotának javítása miatt mindenki elismeri, hogy a munkánk támogatásra érdemes.”

A lakókat természetesen nem nyugtatja meg az általános blabla. Leginkább az érdekli őket, hogy mi lesz az építkezéssel. Mocsai Lajos azt ígéri, hogy a közvetlen kilátást, illetve a Csörsz utcai park egynegyed részét érintő bővítését úgy próbálják megtervezni, hogy ezek kialakítása ne jelentsen hátrányt az ott élőknek. „Az új központi épület, amely több tornacsarnokot tartalmaz, a lehető legtávolabb épül fel a lakóházaktól, az Alkotás és Hegyalja úti saroknál. ( ) Európa legmodernebb oktatási csarnokát tervezzük, mely a terheléses mérések, mozgáselemzések széles körére válik alkalmassá, félig a földbe süllyesztve, hullámformákkal. Ennek mérete jóval kisebb lesz, mint a Csörsz utca sarkán álló irodaház és lakóépület, így a sokak által említett szélcsatorna-hatást sem fogja befolyásolni. A terv 150 millió forintos kötelező parkrehabilitációt is előír számunkra. A Csörsz utcai zöldfelület mindenképpen megújul, szebb lesz. Emellett a lehető legnagyobb zöld területet szeretnénk kialakítani a kampusz területén, amely nappal mindenki előtt nyitva állna. Az atlétikapálya fölé tervezett védőponyva is kikerült a tervből, hogy ne zavarja az ott lakók kilátását. A föld feletti és felszín alatti parkolók kialakításával pedig szeretnénk csökkenteni a már most is meglévő nagy forgalmi terhelést. A hangvédő és záró kerítéseket alapkövetelményként vállaltuk fel. Felújítjuk a műemléki, illetve elbontjuk a használaton kívüli rossz állapotú épületeket.”

A környéken élőket a rektor azzal is nyugtatja, hogy az első látványtervek hamarosan láthatók lesznek, több változatban. Azt ígéri, hogy még akkor, amikor még nem dőlt el minden, tehát a helyi lakóközösség igényeit is figyelembe tudják venni. Mindez némileg ellentmond azzal, amit Pokorni Zoltán polgármester közölt a lakossági fórumon. Azt, hogy akkorra már minden eldőlt, a csarnok oda és úgy fog épülni, ahogyan kitalálták. A lakók közül lapunknak többen elmondták: egyértelmű, hogy mind Fónagy János, a terület fideszes országgyűlési képviselője, mind Kovács Lajos fideszes önkormányzati képviselő, mind a fideszes Pokorni alkalmatlan arra, hogy az ott élő állampolgárok érdekeit hatékonyan képviseljék.

Az interjúban az építkezés részleteiről is lehet olvasni. „Az egész terv szakaszosan valósul meg. Az új központi épületbe a jövő év elején költöznénk be. Először a bontásra szoruló épületekben működő egységeket kell elhelyezni. A tervezés az idei első félévben fejeződik be. A teljes kampusz 2018 szeptemberére készülhet el.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.