Nagy üzlet lehet az intézmények megszüntetése

Az intézmények egy része kifejezetten jó helyen fekvő, értékes ingatlanban működik.

MNO
2016. 02. 01. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – közölte a nemrégiben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A bejelentés után a Vs.hu megszerezte a megszüntetésre ítélt intézmények listáját, most pedig arra hívta fel a figyelmet: a megszüntetendő intézmények egy része kifejezetten jó helyen fekvő, értékes ingatlanban működik.

Az eddig is hányatott sorsú, többször átszervezett Külügyi és Külgazdasági Intézet Gellért-hegyi épületével szemben Mészáros Lőrinc cége épít egy társasházat. A környéken 1 millió forintos négyzetméterárért kelnek el a lakóingatlanok.

A Design Terminál megszüntetésének híre már csak azért is érdekes, mert azt sokáig kiemelten kezelte a második Orbán-kormány, és Lázár János is szívén viselte a központ sorsát. Egyelőre nem lehet tudni, miért került a megszűnő intézmények listájára, azonban Budapest legközpontibb részének egyik ingatlanjáról van szó, amiért valószínűleg komoly verseny lesz, ha eladásra hirdetik meg.

A Nemzeti Információs és Infrastruktúrafejlesztési Intézet egy újlipótvárosi irodaházban működik. Az épületben jelenleg is lehet irodát bérelni, egy 96 négyzetméterest például 270 ezer forintért havonta. Eladó lakást 500 és 730 ezer forint körüli négyzetméterárakon lehet kapni – írják.

A Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központja a XII. kerületben áll, szintén jól megközelíthető helyen akár autóval, akár tömegközlekedéssel, a Németvölgynek nevezett részen. Lakást négyzetméterenként nagyjából félmillió forintért lehet vásárolni a környéken.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnak a központi épülete is jó helyen, a Horánszky utcában van, de az V. kerületi, Zrínyi utca 3-ban lévő irodái igazán értékesek, közel a Gresham Palotához és a Lánchíd budai hídfőjéhez, kiemelt kategóriás irodaházak mellett.

A beolvasztásra Ítélt Magyar Földtani és Geofizikai Intézet központi székháza is egy kiemelt helyen álló, reprezentatív épület, a Stefánia úton több nagykövetség (például az olasz, a svájci, vagy a szlovák) is működik. Egy, az intézethez hasonló mutatós, bár kisebb alapterületű ingatlant jelenleg 621 millió forintért kínálnak. Az intézet munkatársainak egy része egy másik, Columbus utcai székházban dolgozik, közel a Városligethez és a Hungária körúthoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.