Öt évet is kaphat a magyar „csodaszer” feltalálója

Támogatói Semmelweisként tisztelik, mások szerint szélhámos.

Veczán Zoltán
2016. 02. 04. 21:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Horváth István a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, 40 évig vezette az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet (OBNI) szerológiai osztályát. A nyolcvanas évek közepén jött rá, hogy az érelmeszesedés és érszűkület egyik kiváltó oka nem az egyébként létfontosságú koleszterin termelődése, hanem az azt a szervezet számára felhasználhatóvá tevő antitestek hiánya, azaz az érelmeszesedés oka a koleszterin anyagcserezavara.

Horváth ezért kifejlesztett egy antitest-termelést fokozó oltóanyagot, találmányával 2005-ben Genfben a találmányi világkiállításon aranyérmet is nyert. Az általa feltalált vakcinát ugyanakkor sosem sikerült engedélyeztetnie, az ehhez szükséges – embereken végrehajtandó „klinikum I-II” – tesztekhez sikertelenül pályázott állami pénzre. Ennek ellenére – miután saját magán kipróbálta – rengeteg embernek adta be engedély nélkül az oltóanyagot.

Azt mondta: az emberi élet fontosabb a paragrafusoknál; ezért egy 2011. szeptember 21-i rendőri házkutatással megkezdődött a máig tartó harca a hatóságokkal.

Négy évvel ezelőtt Horváth István azzal „búcsúzott” az MNO-tól, hogy nem adja fel az oltóanyag beadását, mert „mulasztásával nem kíván részt vállalni annak az évi 10-15 ezer magyar ember tétlenséggel előidézett halálában, akik 45-65 éves korukban keringési betegségekben vesztik életüket, miközben megmentésükhöz rendelkezésre áll a megfelelő szer” (a cikkben a szer működési mechanizmusáról is részletesebben írtunk).

Ugyanakkor masszív népmozgalom is indult Horváth védelmében. Az egykori jobbikos országgyűlési képviselő, a 2014 óta független Bertha Szilvia és a Magyarok Világszövetsége is kiállt Horváth mellett, cikkezett róla a Jobbik hetilapja, a Barikád, és tucatnyi, főleg szintén a marginális radikális-alternatív-ezoterikus jobboldali portálszerűség (Sokkaljobb.hu, Rejtélyekszigete.hu, Vntv.hu) is kiáltvány jellegű cikkekkel, cikkátvételekkel szállt síkra az orvos-biológus mellett. Az Álljunk ki Prof. Dr. Horváth István mellett nevű Facebook-csoport több mint 2000 követővel rendelkezik.

A közös pont az orvos-biológus által is emlegetett összeesküvés-elmélet, amelynek főszereplői a gyógyszergyártók. Az indíték nem vitás, hiszen ha a szer valóban hatásos, akkor a gyógyszeriparnak elemi érdeke lenne, hogy kézzel-lábbal megakadályozza a piacra dobását, hisz a kukába lehetne dobni a milliárdokból kifejlesztett koleszterincsökkentőket. Bertha Szilvia ennek bizonyítékaképpen például Szabó László külügyi államtitkár önéletrajzát citálta, miszerint 2010 és 2014 között a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója volt. Egely György pedig egészen a szert állítólag anyagilag támogató, azt Bissau-Guineában engedélyeztető Welsz Tamás titokzatos haláláig vezeti a szálakat.

Az internetes fórumokon is igen nagy a nyüzsgés a témában, van, aki arról beszél, hogy a csodaszer visszaadta az életét, mások azt írták, esetükben hatástalan maradt a kezelés, sőt számlát sem kaptak.

A névtelen feljelentés alapján megindult eljárás mindenesetre most első végéhez közeleg: pénteken a Fővárosi Törvényszéken várhatóan elsőfokú ítéletet hoznak Horváth István ügyében. A vád: emberen végezhető kutatás szabályai megszegése, ami 1–5 év szabadságvesztéssel büntethető.

Az orvos-biológust telefonon értük utol, rövid interjút adott az MNO-nak.

„Az egész ügy hazugságokon alapszik: azt mondják, én oltok, én veszek részt [a kezelésekben], állítólag találtak lefagyasztott vérmintákat is. Ha valami hazugságon alapszik, az nem is lehet más, mint hazugság.

Ha elmarasztaló ítéletet hoznak, az ellen természetesen fellebbezünk

– fejtette ki álláspontját portálunknak.

Mint mondta, az engedélyeztetési eljárásnál az egyik kifogás az volt, hogy „egy működő oltóanyag létrehozásának költsége 800-1000 millió dollár lett volna”.

Amikor a klinikum I-II. vizsgálat hiányáról kérdeztük, Horváth azt mondta: itt „semmi nem hiányzik”, szerinte csak az a hiányosság, hogy aki „ezeket az irányokat felvetette, az szakmailag járatlan”. Mint mondta, „az amerikaiak kimutatták, hogy szerintük a kísérleti állatokon végzett kísérleteknek semmi értelme, mert az ő vakcinájuk már a magasabb állatoknál is anafilaxiás sokkot vált ki. Mi ezt a kérdést is megoldottuk, az amerikaiak meg csodálkoztak, hogy hogyan”.

Az orvos-biológus elmondása szerint az a rejtélyes milliomos, aki 100 millió dollárért meg akarta venni a készítményt, most 2 és fél milliárd eurós projektet szervez a gyártás érdekében „annak a tudomásulvételével, hogy ezt Magyarországon akarom gyártatni” – fogalmazott Horváth, aki azt mondta, hogy a kezében van a hivatalos papír erről. Amikor arról kérdeztük, hogy mikor várható, hogy kézzelfogható eredmény származik az együttműködésből, vagy hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet útját állhatja-e egy ilyen projektnek, közölte: „futurológiával nem foglalkozom”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.