Salgótarján szocialista maradt

Fekete Zsolt, a város MSZP-s alpolgármestere nyerte a salgótarjáni időközi polgármester-választást.

Tompos Ádám
2016. 02. 28. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali városvezető sajtótájékoztatóját azzal kezdte: „Szeretlek, Salgótarján!” Később úgy fogalmazott, hogy mindenki polgármestere szeretne lenni. Hétfőn új munka kezdődik – jegyezte meg. Hozzátette: bízik abban, hogy ez a munka a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és a kormánnyal együttműködve zajlik majd. Beszédét pedig azzal zárta, hogy a város megérdemli, hogy elinduljon a fejlődés útján.

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint Salgótarjánnak volt bátorsága nemet mondani a zsarolásra és a gyűlöletkeltésre. A pártelnök ezzel arra utalt, hogy a nógrádi megyeszékhelyen Kövér László házelnök egy lakossági fórumon úgy fogalmazott: nem szabad a helyieknek hibázniuk, ha unokáiknak, gyermekeiknek élhető jövőt szeretnének. Tóbiás szerint az időközi választás mint a legjobb közvélemény-kutatás egyben világos felelet volt Orbán Viktor délutáni beszédére is, szerinte ezzel a valódi Magyarország megmutatkozott.

Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa is köszönetet mondott annak, aki voksával hozzájárult ahhoz, hogy „szétesett a kevesek Magyarországa”. Kiemelte a „demokraták” összefogásának fontosságát, valamint arról is beszélt, hogy a salgótarjániak bátor emberek, akik nem félnek.

Közvetlenül szavazatuk leadása után mindkét esélyesnek kiáltott polgármesterjelölt nyilatkozott az MNO-nak.

Fekete Zsolt úgy fogalmazott, hogy Salgótarján jövőjével, nem pedig a részvételi adatokkal kíván foglalkozni. Az MSZP salgótarjáni alpolgármestere és polgármesterjelöltje portálunknak elmondta: bízik abban, hogy megvalósul majd az együttműködés a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és a kormánnyal is, mivel véleménye szerint nyugalomra van most a legnagyobb szüksége a városnak.

Simon Tibor, a Fidesz jelöltje pedig azt nyilatkozta az MNO-nak: örül neki, hogy ilyen nagy számban járultak az urnához a salgótarjániak, ez mindenképpen a demokrácia győzelme. Portálunknak elmondta azt is, győzelme esetén bízik abban, hogy a baloldali többségű közgyűlésben nem párt- vagy egyéni érdekek mentén fognak majd szavazni a képviselők, hanem esküjüknek megfelelően, a salgótarjáni polgárok szempontjait szem előtt tartva.

Salgótarjánban Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. A választásra jogosultak csaknem fele szavazott vasárnap, a részvételi arány magasabb volt, mint a 2014 októberében tartott önkormányzati választáson. A voksoláson sokan vettek részt: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 17.30-ig a választásra jogosultak 45,97 százaléka járult az urnákhoz.

Az MTI közlése szerint z MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Tarjáni Városlakó Egyesület és az Európai Baloldal jelöltje nyerte vasárnapi időközi polgármester-választást, megelőzve a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjét.

Salgótarjánban a választásra jogosultak csaknem fele szavazott, a részvételi arány magasabb volt, mint a 2014 októberében tartott önkormányzati választáson. A Nemzeti Választási Iroda urnazárást követően nyilvánosságra hozott adatai szerint a 30 910 választópolgár közül 14 209-en leadták voksukat, ami 45,97 százalékos részvételt mutat.

A választási adatok 95 százalékos feldolgozottságánál Fekete Zsolt 7394 szavazatot kapott, Simon Tibor 5693-at. Hulitka Istvánra (Jobbik) 882-en, Thürmer Gyulára (Munkáspárt) 257-en voksoltak.

A Jobbik közleményben gratulált Fekete Zsoltnak, egyúttal felajánlotta szakmai támogatását a város vezetésének – írta az MTI vasárnap este. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és Hulitka István, a párt salgótarjáni polgármesterjelöltje hangsúlyozta: a Jobbik olyan békés politikai rendszert szeretne felépíteni, amelyben a különböző politikai erőknek nem a másik hazug lejáratása a fő célja, hanem a rájuk szavazó közösség minél hatékonyabb képviselete.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint „miközben Orbán Viktor hamis sikerjelentésekkel áltatta a magyarokat” vasárnapi évértékelőjén, a salgótarjániak nemet mondtak a Fidesz politikájára. „Ma nemcsak Salgótarján, hanem Magyarország is nagy győzelmet aratott, míg a nap egyetlen vesztese a hatalmával gátlástalanul visszaélő Fidesz” – fejtette ki Varju László, a DK alelnöke közleményében. A DK politikusa hangsúlyozta: a salgótarjániak ma az egész ország előtt tettek tanúbizonyságot bátorságukról és városukért érzett feltétlen elköteleződésükről.
Simon Tibor, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán közölte, telefonon gratulált Fekete Zsoltnak. „Tisztelt salgótarjániak! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását” – írta Simon, hozzátéve: a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. „Ma úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város” – tette hozzá.
A Fidesz gratulált Fekete Zsoltnak, a szocialista polgármesterjelöltnek vasárnapi győzelméhez, ugyanakkor közölte, elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.