Taxisok is a tüntető tanárok mellett

Egyre több szervezet jelzi csatlakozását a pedagógusok által a Parlament elé szervezett tüntetésre.

Hutter Marianna
2016. 02. 12. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több szervezet jelzi csatlakozását a pedagógusok által a Parlament elé szombat délelőttre szervezett tüntetésre. Információink szerint a demonstráción a tanárok érdekvédelmi szervezetei és támogatóik mellett részt vesz például a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Sándor Mária nevével fémjelzett Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság, de tegnap a Magyar Taxisok Szakszervezete is jelezte részvételét. A jövőben minden előremutató hivatalos és civil megmozduláshoz csatlakoznak – közölte a szervezet, miután eredménytelennek találta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) való, az Uber szabályozásáról szóló egyeztetést.

A kormányzat részéről eközben éles kritikát fogalmaznak meg a tüntetni készülőkkel szemben, mondván, a kabinet már az oktatási kerekasztal összehívásával bizonyította, hajlandó tárgyalni a pedagógusok követeléseiről. Tegnap Lázár János a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) bírálta amiért nem vesz részt a kerekasztal-egyeztetésen. Szerinte a PSZ „balhét gerjeszt, s politikát visz az iskolába”. Az érdekvédők egyébként ma a Pedagógusok Sztrájkbizottságán keresztül egyeztetnek oktatási kérdésekről a döntéshozókkal. Lázár arra kérte tegnap a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy fogadják el a kormány tárgyalási ajánlatát, miután a szervezet visszautasította a részvételt a köznevelési kerekasztalon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt üzente a PSZ-nek, ha felelősen gondolkodnak, akkor nem balhéval, hanem tárgyalásokkal érik el, hogy a gyermekek helyzete javuljon. A PSZ vezetőjét, Galló Istvánnét név szerint is említette, és megjegyezte: nagy a személyes felelőssége abban, hogy politika lesz-e az iskolában, vagy értelmes munka.

A miniszter szavaira a PSZ kemény hangvételű közleményben reagált. Emlékeztették a politikust: a PSZ – a sztrájkbizottság tagjaként – pénteken tárgyal a kormánnyal, így nem utasították el az egyeztetést. Arról is írtak: visszautasítják Lázár nyomásgyakorlását, ahogy azt a vádat is, hogy balhézni akarnának. A szervezet – miután kifejezte egyetértését a miniszterrel abban, hogy a köznevelés intézményeitől távol kell tartani a napi politikát – odaszúrt a kormánynak is. Ugyanis az utóbbi megállapításra hivatkozva idézték fel: ezért foglaltak állást korábban egyebek közt az ellen, hogy az óvodások dicsőítsék a kormányablak munkáját (az eset Mórahalmon történt), vagy hogy a kormány által megíratott műsorokat adjanak elő a fontosnak tartott ünnepek alkalmával. A PSZ végül megköszönte a miniszternek, hogy a sajtó nyilvánosságát felhasználva felhívta a közvélemény figyelmét a sztrájkbizottság által szervezett, szombaton 11 órakor a Kossuth téren tartandó tüntetésre.

A kormányinfón szó esett a Népszabadság értesüléséről is, amely szerint Orbán Viktor a szerdai zárt frakcióülésen külső erők által gerjesztett elégedetlenségnek tulajdonította a köznevelési tiltakozásokat: „Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen, és elkezd levelet írni, tiltakozni” – mondta állítólag a miniszterelnök. Lázár ezt nem kívánta kommentálni – miután névtelen forrás állította ezt az újságnak –, de ő sem zárta ki, hogy külső politikai erők is állhatnak a tiltakozások szervezése és finanszírozása mögött. Orbán sajtófőnöke a cikkre reagálva úgy nyilatkozott: szakmailag értékelhetetlen és minden ténybeli alapot nélkülöz, amit a lap művel, ilyen kijelentés el sem hangzott.

A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón a Magyar Nemzet arról is kérdezte Lázár Jánost, mikor jutnak a törvény szerint nekik járó elmaradt járandóságukhoz az Oktatási Hivatalba olvadó Educatio Kft. volt dolgozói, akik ezek hiányában a munkavállalásukhoz szükséges dokumentumokat sem kaphatják meg. A kancelláriaminiszter azt ígérte, megvizsgálja az ügyet, és ennek fényében állapítja meg, kapnak-e kompenzációt az egykori munkavállalók.

(MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.