Több százezer forintot kérnek Baánék három válaszért

A Szépművészeti több az Átlátszó által kikért közérdekű adatokat sarcolná.

MNO
2016. 02. 29. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál cikke szerint az Átlátszó három kérdést tett fel a Baán László vezette intézménynek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó nemzeti galéria az elmúlt tíz évben kiknek adott kölcsön műtárgyakat, kiknek adta bérbe a termeket, illetve kiktől vett valamit ötmillió forintnál drágábban.

A múzeum válasza szerint az adatok összeszedése kérdésenként 60–80 munkaórát jelentene, ez az óránkénti 1500 forintos „átlagos múzeumi illetménnyel” számolva 450–600 ezer forintos költséget jelentene, tehát ennyit kellene fizetnie az Átlátszónak a közérdekű adatokért cserébe – írja a 444.hu.

Ismeretes, Baán László főigazgató évekkel ezelőtt ingyen bocsátotta rendelkezésre Habony Árpád esküvőjéhez az intézmény egy részét – ezt maga Baán is elismerte. Az intézményvezető egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az eset nem egyedi, máskor is odaadta már a múzeumot, ha olyan ember kérte, aki a múzeum jövője szempontjából fontos.

Korábban az is kiderült, hogy Jáksó László médiaszemélyiség és az Andy Vajna-féle TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella Brand Lab Tanácsadó Kft.-jének a Szépművészeti Múzeum tíz, összességében 292,5 millió forint értékű festményt adott kölcsön három hónapra 2013-ban, képenként havi nettó 15 ezer forint plusz áfáért. A műkincseket abban az V. kerületi lakásban tárolták, ahol gyakran feltűnik Habony Árpád, és amelyet hivatalosan Habony volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.

Mindenkire másként hatnak a műalkotások. Dosztojevszkij egy átmulatott bázeli éjszaka után Hans Holbein halott Krisztusát látva kis híján epilepsziás rohamot kapott. A görcs végül elmaradt, a megrendülés azonban egy életre szólt, és A félkegyelmű révén irodalmi formát is öltött. A regényben Miskin herceg így kiált föl a festmény előtt: „De hát ennek a képnek a láttára némelyik ember még a hitét is elveszítheti!” – olvassa el a Magyar Nemzet véleménycikkét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.