Áder boríthatja a jegybanki titkolózást

Az államfő megakadályozhatja, hogy ellehetetlenítsék az MNB közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

MNO
2016. 03. 02. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. A törvénymódosítással az MNB alapítványainak vagyona elveszíti közvagyon jellegét, ezért arról nem kell a nyilvánosságnak számot adni.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik szerint a jegybanktörvény elfogadott módosítása kiállja az alkotmányosság próbáját. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint ugyanakkor nem állja ki az alkotmányosság próbáját, a javaslattal kapcsolatban megjegyezte: alkotmányossági aggályokat vet fel, szembemegy a bírósági és hatósági gyakorlattal. Péterfalvi hosszú levélben taglalta aggályait Gulyás Gergelynek. Értesüléseink szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni a jegybanktörvény módosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.