Bejelentést tesznek a tanárok március 15-én

Legalább tízezer résztvevőre számítanak a szervezők a pedagógustüntetésen.

Hutter Marianna
2016. 03. 12. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapott érdemi választ az oktatás megújításáról szóló követeléseire a Civil Közoktatási Platform (CKP). Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött válaszlevelet, ebben csak újabb meghívás érkezett a szervezet részére a köznevelési kerekasztal üléseire, amellyel kapcsolatban korábban jelezték: nem tartják legitimnek, ezért nem vesznek részt rajta. Hogy mi lesz a közoktatás helyzete miatt tiltakozó pedagógusok következő lépése, azt március 15-i tüntetésükön fogják bejelenteni. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom képviselője és egyben a CKP azonnali követeléseket kidolgozó munkacsoportjának tagja a Magyar Nemzet megkeresésére azt nyilatkozta: legalább tízezer emberre számít a demonstráción, de az időjárástól függően ennél többen is jöhetnek.

Hozzátette, továbbra is szeretnének tárgyalni a kormánnyal, de nem a kerekasztal keretében, ami iránt az utóbbi idők eseményei sem ébresztettek bizalmat. Példaként említette, hogy annak legutóbbi ülése után a kormányzati kommunikációban az jelent meg, egyetértés született a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szükségességéről, ám később több résztvevő is cáfolta, hogy döntöttek volna róla.

A pedagógus szerint ha továbbra is ilyen irányban haladnak a dolgok, egyre valószínűbb a sztrájk – bár ennek szervezése a szakszervezetek feladata. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom másik képviselője – egyben a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – is megerősítette lapunknak: nem jött érdemi válasz a CKP követeléseire. „Március 15-én ennek meg is lesz a következménye” – tette hozzá, de további részleteket ő sem árult el. A tüntetéstől a szervezők azt várják, hogy „magasabb energiaszintre hozzák a résztvevőket”, és még több csatlakozót nyerjenek az ügyükhöz. „Hihetetlen nagy tömeg van mögöttünk, a kormányzati lejárató kampány kifulladt, a köznevelési kerekasztal bohócot csinál magából, nekünk áll a játék” – mondta Pukli István.

A Tanítanék Mozgalom március 15-én 15 órától tart demonstrációt. A rendezvény a Hősök terén kezdődik, ahonnan a Kossuth térre vonulnak a tüntetők. A Parlament előtt beszédet mond Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin – valamennyien a Tanítanék Mozgalom képviseletében –, valamint Békés Gáspár diákolimpikon, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, Neubauer István a szülők képviseletében, illetve „a fekete ruhás nővér” néven ismertté vált Sándor Mária. A tiltakozáshoz eddig közel hetven szervezet csatlakozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.