Bíróság előtt a röszkei zavargók

Tíz embert vádol az ügyészség azzal, hogy tömegzavargás résztvevőjeként lépte át a magyar határt.

Gidró Kriszta
2016. 03. 17. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz migránst vádol az ügyészség azzal, hogy 2015. szeptember 16-án tömegzavargás résztvevőjeként lépte át illegálisan a magyar határt, ügyükben ma kezdődik a tárgyalás a Szegedi Járásbíróságon.

Mint ismeretes, a magyar–szerb államhatár szeptember 15-én történt lezárása után migránsok százai gyűltek össze a röszkei átkelőhely szerbiai oldalán arra várva, hogy belépjenek Magyarország területére. A horgosi oldalon összegyűlt tömeg szeptember 15-én és 16-án délelőtt még békésen várakozott, ám 16-án délutánra egyre feszültebbé vált a helyzet a határátkelőt lezáró kapu előtt. Kezdetben csak jelszavakat skandáltak, később azonban már vizespalackokkal, kövekkel, botokkal is dobálták a magyar rendőröket, majd végül áttörték az átkelőt lezáró kaput, és magyar területre léptek. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval szorították vissza a migránsokat. A magyar egyenruhások közül többen is megsérültek, volt, akit kórházba is kellett szállítani.

A rendőrség tíz embert fogott el a helyszínen, őket az ügyészség most tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett illegális határátlépés bűntettével vádolja. Az ügyben van egy tizenegyedik vádlott is, aki megafonnal irányította a tömeget a határ szerb oldalán. Őt napokkal később, Győrben fogta el a Terrorelhárítási Központ. Mivel a férfit terrorcselekmény elkövetésével is vádolják, az ő esetében a Szegedi Törvényszék az illetékes, ügyét csak később kezdik tárgyalni.

A röszkei tömegzavargás után változott meg a migráció útvonala: ezután Szerbiából már nem közvetlenül Magyarország felé indultak, hanem Horvátországon keresztül érkeztek hazánkba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.