Felfüggesztett budapesti bírságok

A parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig nem bírságolnának.

2016. 03. 07. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester azután közölte ezt, hogy az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki a Fővárosi Közgyűlés február közepén egy hónapos hatálybalépéssel elfogadott parkolási rendelete. A Kúria ugyanis a 2015. szeptember 8-án hozott, az utólagos bemutatást szabályozó paragrafus több részletét megsemmisítette, mire a városvezetés a mozgáskorlátozottakra vonatkozó részek kivételével az egész érintett bekezdést törölte.

A legfelsőbb bírói fórum szerint az azonnali hatállyal törölt részek több, magasabb szintű jogszabályba ütköztek. Így az öt naptári napon belüli bemutatás kötelezettsége, valamint az, hogy a bemutatással havonként legfeljebb egy alkalommal élhetett a megbüntetett autós, de csakis akkor, ha az autójára nem volt 30 napnál régebben kiszabott és nem vitatott parkolásidíj- és pótdíjtartozás. A Kúria határozatát azzal indokolta, hogy az érintett önkormányzat törvényi háttér nélkül kétszer is hozzájuthat a várakozási díjhoz és a pótdíjhoz. A bíróság véleménye szerint mivel fő szabályként a közút ingyen vehető igénybe, a díjfizetés lényegében egy lehetséges „késztető eszköz” annak gazdaságos használatára.

A főváros attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek majd, de az elmúlt hónapok adatai szerint ezzel a lehetőséggel az autósok alig 10-15 százaléka élt. Tarlós István elismerte, hogy hibáztak, és a Kúria határozatának indokolásában szereplő felhívást, hogy a visszaélések visszaszorítására találjanak „törvényes megoldást”, nem fogadták meg. Hozzátette: mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne.

Erre várna Tokody Marcell (Jobbik) fővárosi képviselő is, aki érdeklődésünkre elmondta: a Jobbik már tavaly a parlamentben kezdeményezte ugyanebben témában a törvénymódosítást, amelyet végül a kormány saját előterjesztéseként el is fogadott. – A fővárosi rendelet esetében ugyanezt kezdeményezzük, s ha a főpolgármester nem lép, benyújtjuk mi a módosítást – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.