Gyanúsan olcsón adnak állami földeket

A korábbi kikiáltási árhoz képest csaknem a feléért lesz árverés kedden.

Tóth László Levente
2016. 03. 28. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a lapunkkal azonos tulajdonosi körhöz tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. (DPMG) használatában 2051-ig lévő állami földterületekből többet meghirdetett. Az árveréseket 2015. november 24. és december 18. között tartották, illetve 2016. március 1. és 29. között tartják.

A tavalyi kiírásokban a társaság által használt földrészletek esetében 55 500 forint körüli aranykoronánkénti árak szerepeltek, és mivel licit jellemzően nem volt, ezen az áron is keltek el az említett földterületek. Az idei kiírások szintén ilyen árakat tartalmaztak, 2016. március 1-jén például ugyanazokból a táblákból adtak el, ugyanennyiért. Az utolsó napra, 2016. március 29-re azonban a korábbi, fent említett aranykoronánkénti 55 ezer forint körüli kikiáltási árhoz képest féláron hirdettek meg több földet.

Március 29-én, kedden összesen körülbelül 632 hektárnyi, a cég által bérelt földre lehet majd licitálni, hozzávetőleg 537 millió forint kikiáltási áron. Ebből is látható, hogy a hektáronkénti kikiáltási árak egymillió forint alattiak. A lényeg azonban értesülésünk szerint a Cifrakert gazdálkodó egység által használt föld körül keresendő: ezen a területen tavaly még aranykoronánként 55 500 forint (azaz hektáronként 1,8-2,0 millió forint) volt az értékesítési ár – ami megegyezik a piaci földárakkal –, ehhez képest a most kiírt árak feltűnően alacsonyak. A magasabb aranykoronájú földek esetében átlagosan körülbelül 50 százalékkal térnek el lefelé.

Az is érdekes, hogy az alacsony áron kiírt területeket az NFA korábban külön felértékeltette a Seratus Ingatlan Tanácsadó Igazságügyi Szakértő Kft.-vel. Úgy tűnik azonban, nem arról van szó, hogy egy korábbi, sikertelen árverés miatt engednének az árból, sokkal inkább az valószínűsíthető, mintha valaki kiszemelhette a földeket. Az, hogy erről van-e szó, s hogy ki lesz a vásárló, vélhetően ki fog derülni kedden.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.