Megvan Farkas Flórián érettségije

Az Oktatási Hivatal azonban azt írta, hogy az érintett érettségi bizonyítványára vonatkozó adat nem szerepel a nyilvántartásban.

Horváth Csaba László
2016. 03. 08. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután évek óta találgatta a sajtó, hogy van-e érettségije Farkas Flórián miniszterelnöki biztosnak, lapunk megtudta: Orbán Viktor megbízottja a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végzett 2001-ben – állítása szerint. Farkas Flóriánnak február 22-én küldtünk közérdekűadat-igénylést, ebben arról érdeklődtünk, hogy alapfokú és középfokú tanulmányait hol folytatta. A politikus csak utóbbit árulta el, azt is késéssel, ám még épp azelőtt, hogy polgári peres eljárásban kényszerítettük volna ki az adatokat.

A sajtó évek óta találgatta, hogy hol végzett a roma képviselő. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is állásfoglalást adott ki. Péterfalvi Attila a Romnet portál megkeresésére közölte, hogy az országgyűlési képviselők alap- és középfokú végzettségének ténye, helye és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül.

Az Index az Oktatási Hivatalt (OH) is kérdezte Farkas Flórián érettségijéről. Mint írják, a Köznevelés Információs Rendszere (KIR) részeként működik az úgynevezett „Központi érettségi bizonyítvány, tanúsítvány és törzslapkivonat nyilvántartás”, amelyben mindenki ott van, aki 1998 után érettségizett. Az OH hivatalos válasza szerint ebben a nyilvántartásban „az érintett érettségi bizonyítványára vonatkozó adat nem szerepel”.

Nemrég a Magyar Nemzet tárta fel azt is, hogy a képviselő félrevezette az Országgyűlést, ugyanis azt állította életrajzában, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett, ám kiderült, hogy ez nem igaz, s a politikus arra sem emlékezett, hova járt. Cikkünk után kijavította önéletrajzát, amiben már az állt, az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.