Elöntheti a hulladék az országot

A hulladékgazdálkodás uniós támogatású fejlesztései veszélybe kerültek. A főpolgármester törvénymódosítást kezdeményez.

2016. 04. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi formájában végrehajthatatlan a hulladékgazdálkodási törvény, amelynek alapján tegnaptól, legalábbis papíron az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. vette át a díjak beszedését és a bevételek szétosztását országszerte – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester megerősítette: az országban működő, száznál is több vidéki szemétszállítási szolgáltató többsége veszteséges: 14 milliárd forintot is megközelíti a hiányzó pénz, amelynek egy részét, csaknem 3 milliárd forintot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. eddigi bevételeiből pótolnák.

– A kormányt ugyan támogatom, de ezt az új hulladékgazdálkodási rendszert, amelyben a budapestiek fizetik meg az országos veszteségeket, teljes mértékben elutasítom – mondta Budapest vezetője. Közölte: azon túl, hogy Kocsis Máté fideszes fővárosi tanácsnokkal együtt Orbán Viktor miniszterelnöknél kérik majd a főváros legalább másfél milliárdos állami kompenzációját, az Országgyűlésnél kezdeményezi a hulladékgazdálkodási törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek módosítását. – Kérésünk ellenére sem vontak be minket a jogszabályok előkészítésébe. A főváros szakmai álláspontjáról levelet írtam Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek – hangsúlyozta Tarlós István, aki lapunk kérdésére elmondta: Budapest sem járul hozzá ahhoz, hogy a közszolgáltatást nyújtó FKF által kiállított számlán önkényesen „kicseréljék” a számlaszámokat, s a bevétel automatikusan az NHKV számlájára kerüljön úgy, hogy közben a főváros felelős a közszolgáltatásért. – Nemcsak a szemétszállítás kerül veszélybe, hanem a több milliárd forintos, részben már megvalósult uniós fejlesztés, például a szelektív hulladékgyűjtés is – hangsúlyozta a főpolgármester. Mint mondta, az ügyben két hónapja „bombázzák” a szaktárcát, de választ még nem kaptak.

Gémesi György, Gödöllő független polgármestere lapunknak még a főpolgármesteri bejelentés előtt elmondta: a térségben több száz település szemetét elszállító társulás nem járul hozzá semmilyen törvénytelen számlaszámcseréhez.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára még néhány napja is azt állította: hatékony lesz az új rendszer, az átállásból a lakosság semmit nem fog érzékelni.

– Ebben igaza van az államtitkárnak, de csak addig, amíg van pénz a közszolgáltatóknál – mondta érdeklődésünkre Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab fideszes polgármestere. Szerinte ha az állami cég hónapok múlva nem a szemétszállításhoz szükséges mennyiségű pénzt utalja majd vissza, akkor lesz itt igazi hulladékkáosz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.