Fogy a levegő a Kúria vezetője körül

Ügyvédek után bírók is felléptek Wellmann György ellen.

Horváth Csaba László
2016. 04. 20. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szükségesnek és elkerülhetetlennek tartjuk a jogfogyasztó polgárokat arcul csapó Wellmann György lemondását a Kúria polgári kollégiumvezetői tisztségéről.” Ezt írta szerdai közleményében az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fóruma, miután a legfőbb bírói testület kollégiumvezetője a múlt héten lényegében bocsánatot kért a bankszövetségtől egy, a Kúrián született ítélet miatt, amit töröltetett a bírósági honlapról. A közlemény alapján tehát ügyvédek után már bírók is követelik Wellmann távozását.

A Szepesházi Péter és Ravasz László bírók által alapított mozgalom az Országos Bírói Tanácshoz is fordult az ügyben. Azt kérték, hogy a szervezet határozatban foglaljon állást a hatalommegosztás és a bírói pártatlanság, a bírósági igazgatás átláthatósága, a jogfogyasztó polgárok tiszteletben tartása és Wellmann György lemondása mellett. Lapunk értesülései szerint nevük elhallgatása mellett számtalan bíró üdvözli a szervezet fellépését a főbíróval szemben.

A kollégiumvezető felelősségre vonását először jogászok egy csoportja kezdeményezte hétfőn a köztársasági elnöknél. Az ügyvédek az Áder Jánosnál szorgalmazott fegyelmi eljárás mellett a Kúria elnökét is megkeresték. Darák Pétert arra kérték, hogy az ügy kivizsgálásáig függessze fel tisztségéből a kollégiumvezetőt. Lapunk a hét végi számában ismertette a hatalmas port kavaró levelet, amelyben Wellmann György kollégiumvezető azt írta a Magyar Bankszövetség vezetőinek, hogy az általuk kifogásolt, a Kúria saját tanácsa által hozott ítéletet nem tartja irányadónak a bíróság. Mint írta, intézkedésére – az adósoknak kedvező – határozat már nem szerepel a bírói testület honlapján, mert szerinte az ellentétes a bíróság korábban hozott jogegységi határozatával. A főbíró egyben tulajdonképpen megkövette a bankszövetség tisztségviselőit, s megígérte, hogy az a tanács, amelyik a szóban forgó ítéletet hozta, a jövőben igazodni fog a Kúria ítélkezési gyakorlatához.

Az Áder Jánoshoz fordult ügyvédek szerint Wellmann levele elfogadhatatlan, s egyértelműen az igazságszolgáltatás rendszerébe vetett bizalmat rendíti meg. A több ezer ügyfelet képviselő hét ügyvéd a beadványában azt írta az államfőnek, hogy a Kúria kollégiumvezetőjének írásából az látszik, nem hajlandó elfogadni, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezésükben nem utasíthatók. A beadványra szerdán reagált az elnöki hivatal, kiderült, hogy a köztársasági elnök nem foglalkozik az üggyel. Áder János hivatala ugyanis a jogászokkal ellentétes álláspontot képvisel, szerintük az Alaptörvény és a jogszabályok alapján a köztársasági elnöknek a bírói fegyelmi eljárásban nincs kezdeményezési joga.

A Kúria közben továbbra sem reagál érdemben az ügyre. A szervezet mindössze egy néhány soros választ küldött megkeresésünkre, amelyben lényegében elhatárolódtak Wellmann Györgytől. Azt írták, a levél nincs hatással a kialakult ítélkezési gyakorlatra és a folyamatban lévő konkrét ügyekre sem. A Magyar Nemzet Darák Pétertől, a Kúria elnökétől és Wellmann Györgytől is interjút kért a témában, ám megkeresésünkre nem reagáltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.