GFG fellebbezett az ELTE etikai döntése ellen

Valószínűleg elmarasztalta G. Fodor Gábort az egyetem etikai bizottsága.

Földi Bence
2016. 04. 22. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 888 főszerkesztője, G. Fodor Gábor ellen etikai vizsgálatot folytatott le az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etikai bizottsága. Múlt héten az egyetem közölte: április 20-án, szerdán válhat nyilvánossá az etikai bizottság döntése az ügyben, ha GFG nem fellebbez.

Nem került ki ilyen határozat, ezért megkerestük az ELTE rektori kabinet kommunikációs irodáját, amely megerősítette az MNO-nak: GFG fellebbezett. Azaz az ebben a tanévben fizetés nélküli szabadságon lévő oktató – aki egyébként a kormányközeli Századvég stratégiai igazgatója is – ellen jó eséllyel elmarasztaló ítéletet hozott az ELTE, ha nem így lenne, nem volna miért fellebbezni. Azt egyelőre nem tudni, mikor lesz másodfokú döntés GFG ügyében.

Az ELTE etikai kódexe szerint amennyiben megállapították az etikai vétséget, és súlyos mértékű, kezdeményezhetik az egyetemi polgár vezetői megbízatásának visszavonását és valamennyi testületi tagságától való megfosztását, illetve a tagságból meghatározott időtartamra való kizárását. Ám GFG-nek tudomásunk szerint nincs vezetői megbízatása, illetve testületi tagsága, így az elmarasztalás eredménye csupán annyi lehet, hogy közlik ennek tényét az ELTE honlapján.

Az ELTE oktatója – aki ebben a tanévben fizetés nélküli szabadságon van – ellen azért indult az eljárás, mert a „portálon megjelent szexista, rasszista, mások személyiségi jogait, emberi méltóságát sértő tartalmak teljes mértékben összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel, az ilyen megnyilvánulásokat az egyetem a leghatározottabban elítéli”.

GFG az eljárás februári bejelentését követően kijelentette: nem kíván megjelenni az etikai bizottság előtt, mert „meggyőződése, hogy »nem várható el« az etikai bizottság tagjaitól »az ügy elfogulatlan, érdektelen megítélése és elbírálása«”. Szerinte az egyetem közleménye „magában foglalja az ítéletet is”. Ezzel kapcsolatban az ELTE közölte a Magyar Nemzettel, hogy jogszerűen, szakszerűen, demokratikusan és befolyásmentesen folytatják le az eljárást.

Január második felében alpári cikket közölt a 888 Tóbiás József MSZP-elnök feleségéről és lányáról. A Századvég stratégiai igazgatója által vezetett portál karaktergyilkos hangnemétől fideszes politikusok is elhatárolódtak, vizsgálatot indított miatta a médiatanács, Tóbiás pedig megtette a szükséges jogi lépéseket.

Ugyan GFG előbb beleállt az ügybe – konzervatív újságírásnak beállítva azt, hogy „a ribancot annak nevezi, ami” –, végül bocsánatot kért, és eltávolíttatta az ominózus posztot az oldalról. (A cikk szerzője máig nem ismert.) A Kettős mérce úgy tudja, nemcsak a fenti írás, hanem egy korábbi, Migráns CSÖ888Skontent!!! című írás is szúrta az ELTE szemét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.