Mégsem kapnak lelépési pénzt az önként távozók

Lapunk megtudta: „kacsa volt” a kilépési program. Májusban sztrájkolhatnak az önkormányzati tisztviselők.

Markotay Csaba
2016. 04. 07. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemhogy tízmilliót nem kapnak, akik önként távoznak a közszolgálatból, de egyet sem. Az ezzel kapcsolatban említett kilépési program „kacsa volt” – ezt mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Boros Péterné több érdekvédővel együtt még kedd este tárgyalt Lázár János kancelláriaminiszterrel és Kovács Zoltán kormányszóvivővel elsősorban a közszféra béreiről, de szóba kerültek a megszüntetésre ítélt háttérintézmények is.

Az utóbbi hónapokban több sajtóhír is foglalkozott azzal, hogy dönthet a kormány egy önkéntes kilépési programról. Eszerint akár 5-10 millió forintot is kaphattak volna azok a közszolgálati dolgozók, akik önként mondanak fel. Lázár János február elején az egyik kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta: aki július és december vége között önként távozik az államigazgatásból, nem a végkielégítést kapja majd, hanem jóval magasabb összeget, akár 5-10 millió forintot, ha vállalja, hogy 10-15 évig nem tér vissza sem az önkormányzati, sem az állami szférába, továbbá állami vállalatokhoz sem (vagyis elvben még MÁV-jegyellenőr sem lehet – a szerk.). Aki pedig eléri a nyugdíjkorhatárt, ki kell lépnie az állami szolgálatból, a helyére nem vesznek fel senkit. Arról egyébként nem beszéltek, a végkielégítéseknél jelentős feszültséget okozhatott volna, hogy annak 2, illetve 3,5 millió forint feletti részét különadó terheli, ami a megkapott összeg akár 75 százalékát elvihette volna.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum keddi ülésén szóba kerültek a minisztériumi háttérintézmények is, amelyek ügyében a hét elején döntött a kormány, de a pontos listát egyelőre nem tették közzé. Legutóbb az Origó írt arról, hogy az eredetileg tervezett 73 helyett a megszüntetésre vagy átszervezésre szánt kormányzati háttérintézmények kétharmadát, 49-et szüntet meg a kormány. Noha a múlt héten azt ígérte a Miniszterelnökség vezetője, hogy hétfőn megjelenik az erről szóló kormányhatározat, ez tegnap lapzártánkig nem történt meg. Információink szerint azért, mert a már véglegesített listát, illetve a kormányhatározat szövegét egy újabb körre visszaküldik a minisztériumokhoz, és csak a visszaigazolás után teszik közzé.

Beszámolt lapunknak Boros Péterné arról az elképzelésről is, amit fideszes politikusok az utóbbi napokban már megemlítettek: a nyugdíjbiztosításért és az egészségbiztosításért felelős szervezetet összevonják. Ennek neve állítólag országos társadalombiztosítási igazgatóság (OTI) lesz, a kifizetéseket pedig, ahogy minden más intézmény esetében, a Magyar Államkincstár végzi. Úgy tudjuk, hogy megmenekült az Országos Vízügyi Főigazgatóság, de önálló maradhat az Országos Meteorológiai Szolgálat is. Ahogy az a korábbi hírekben megjelent már, biztosnak látszik, hogy a Külügyi és Külgazdasági Intézet nem marad meg a jelenlegi formájában.

– Akár már májusban sztrájkolhatnak az önkormányzati köztisztviselők. Nekik ugyanis, a járási kormányhivatalokban dolgozókkal ellentétben, nem emelik a bérüket – mondta a főtitkár. Arról is beszélt, hogy csaknem 37 ezer önkormányzati dolgozó közül 24 ezernek a bére 2008 óta, azaz nyolc éve nem változott. A keresetük reálértéke így 30 százalékkal csökkent. Van csaknem 27 ezer olyan kormánytisztviselő is, akinek a jövedelme alig éri el a 77 ezer forintot. „Szinte éhen halnak egyes kollégák. Van olyan, aki az említett pénzből két gyereket nevel egyedül” – fogalmazott. Járási szinten ugyan lesz emelés, és a keddi egyeztetés alapján arra is van esély, hogy a megyei kormányhivatalok legalább középfokú végzettségű dolgozói is több pénzt kapjanak. A szakszervezet viszont azt szeretné, ha a központi közigazgatásban dolgozók és az önkormányzati köztisztviselők jövedelme is emelkedne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.