Nyakó négymillió támogatóban bízik

Az MSZP-s politikus szerint még idén kinyithatnak az üzletek vasárnap.

Katona Mariann
2016. 04. 07. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mégis lehet népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, tehát mégis működik a demokrácia?
– Van egy hatalmi ág, ami megtartotta a függetlenségét, a Kúria és a magyar bírósági rendszer.

– Mikor és hol kezdik meg az aláírásgyűjtést?
– Terveink szerint legkésőbb június 3-án leadjuk a szükséges 200 ezer aláírást. Azért ez a határidő, mert egyesítettük erőinket Gőgös Zoltánnal és Kész Zoltánnal (Gőgös az állami tulajdonban lévő termőföldek eladását, Kész az állami cégvezetők kétmillió forintos bérplafonját szeretné elérni), utóbbi kérdéséhez pedig eddig az időpontig kell leadni az aláírásokat. Az lenne az ideális, ha a kérdésekről egy napon lehetne szavazás.

– Ha valaki alá akar írni, hová menjen?
– Számos gyűjtőpont működik országszerte. Én ezt azzal egészítem ki, hogy a választási iroda által hitelesített aláírásgyűjtő ívet felteszem majd az internetre, hogy le lehessen tölteni, és egy megadott címre visszaküldeni. Nem gondolom, hogy kizárólag az MSZP bázisán kellene ezt az ügyet segíteni, a kérdés igényli, hogy össztársadalmi kezdeményezés legyen.

– Milyen érzésekkel vág neki a gyűjtésnek?
– Én nem bízom abban, hogy a választási bizottság garantálni fogja a választások tisztaságát. Ezért mi alternatív módon figyelemmel fogjuk kísérni, mi történik az aláírás-gyűjtési kampányban, próbálnak-e valakit például megfélemlíteni azért, mert támogatna minket. Emellett felkérünk köztiszteletben álló személyeket arra, hogy mintegy alternatív választási bizottságként őrködjenek a választások tisztasága felett.

– Kik lesznek ennek a bizottságnak a tagjai?
– Gőgös Zoltánnal és Kész Zoltánnal fogjuk ezt megtárgyalni.

– Mikor lehet népszavazás?
– Meggyőződésem, hogy idén már kinyithatnak vasárnap a boltok.

– Ezek szerint bízik abban, hogy négymillió embert el tudnak majd vinni a referendumra?
– Ebben teljesen biztos vagyok. Az elmúlt hat hét ugyanis nemcsak a vasárnap visszavételéről szólt, hanem egy alapkérdésről, mégpedig a demokráciáról. Ha ehhez hozzávesszük a másik két kezdeményezést, akkor azt gondolom, szinte mindenkit megszólítunk. Ráadásul mindhárom referendum a jelenlegi rezsimmel szembeni kiállásra is lehetőséget ad.

– Számít arra, hogy a kormány törvényt módosítana, és ezzel értelmetlenné tenné a népszavazást?
– Szerintem ez fog történni. Egy despotikus hatalom nem tűri el azt, hogy az emberek nyíltan véleményt nyilvánítsanak ellenükben. Gyávák lesznek, behúzzák fülüket-farkukat, és ezt a törvényt maguktól fogják módosítani. Ettől függetlenül a siker az siker, hiszen búcsút intünk annak a törvénynek, amely beleszól az emberek mindennapjaiba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.