Nyomozás indult a balatonfenyvesi kikötő ügyében

A polgármester szerint hisztériakeltés folyik.

MTI
2016. 04. 22. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban eljárást indított a balatonfenyvesi kikötőépítéssel összefüggésben. Méhes Dóra, a főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyomozás természetkárosítás bűntett gyanújával ismeretlen tettes ellen folyik, részleteket azonban az eljárás érdekeire hivatkozva nem árult el.

A fejlesztés európai uniós támogatással, mintegy kétmilliárd forintból készül el. A kikötő személyhajó-állomásként is üzemel majd, mellette tizennyolc szobás hotel épül, amely egész évben nyitva lesz és hivatalos kerékpáros megállópontként is működik majd. A projekt része egy ezer négyzetméteres fedett játszótér kialakítása bowlingpályával, billiárddal.

Természetvédő szervezetek tiltakoztak a fejlesztés ellen. Aggályosnak nevezték, hogy ekkora építkezéshez Natura 2000-es védelem alatt álló területre úgy adtak engedélyt, hogy évtizedek óta nem fordítottak pénzt a balatoni iszap mozgásának kutatására.

A LMP a közelmúltban két feljelentést is tett a kikötőépítés ügyében. Szél Bernadett társelnök azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy először az építkezés Balaton-törvénnyel ellentétes engedélyezését, másodszor az építménynél kikotort iszap szabálytalan elhelyezését kifogásolták. Felidézte, az első esetben lezárták a nyomozást, amit abszurdnak nevezett.

A politikus egy szakértői véleményre hivatkozva azt mondta, hogy a gát áramlástechnikai okokból sem építhető meg, az ugyanis iszaposodást okozhat. Információi szerint Balatonmáriafürdőn már jelentkezett is probléma emiatt – tette hozzá. Szólt arról is, hogy mivel a móló Natura 2000-es partnál létesül, ahol a tó vizének természetes szűrője a nádas és a berek, annak tönkretétele súlyos veszélyeket rejt.

Lombár Gábor, a dél-balatoni település független polgármestere az MTI-nek pénteken azt mondta: sajnálatos, hogy politikai ügy lett a fejlesztésből, amely mérnöki és beruházói szempontból is bravúr, s amelynek befejezését a helyi, a térségbeli lakosság és a nyaralótulajdonosok nagy része is alig várja. Emlékeztetett arra: a település vezetése tizenkilenc évvel ezelőtt döntött arról, hogy kikötőt szeretne a Fenyveshez tartozó balatoni partszakaszon.

A projekttel egy új attrakciót, munkahelyeket teremtő, adóbevételt növelő régi álom valósulhat meg, de a hisztériakeltés árt a településnek, a Balatonnak és a turizmusnak – fogalmazott. A polgármester elmondta, hogy az építkezés a végéhez közeledik, már csak a tereprendezés van hátra. Az első vitorlás csütörtökön megérkezett, az átadást május végére tervezik.

„A község vezetése folyamatosan ellenőrizte a kikötőépítést, bekérte a vizsgálati anyagokat, a kivitelezés eddig az engedélyek szerint, szabályosan zajlott\"

– hangsúlyozta. Szólt arról, hogy az építkezést az ellenzők kezdetben a fél kilométeres mólószárnyak miatt kifogásolták, most pedig azért, mert a közforgalmúra tervezett keleti mólószár egyik feléről a másik felére szivattyúztak át jelentős mennyiségű mederanyagot, uszadékgyűjtő-lidó kialakítása érdekében. „Többen úgy vélték, hogy a kitermelt mederanyagot, ami lényegében vizes balatoni homok, engedély nélkül engedik vissza a vízbe, ezért feljelentést is tettek, de indokolatlanul” – mondta.

A polgármester szerint a mintegy fél kilométeres kikötőszárakra azért van szükség, mert a déli parton sekély a víz, a tőkesúlyos vitorlások fogadásához pedig megfelelő vízmélység kell. Szakemberek véleményére hivatkozva hangsúlyozta: csak laikus feltételezés, hogy a Balatonfenyveshez közeli Balatonmáriafürdőn tapasztalt iszaposodásnak köze lenne a kikötőépítéshez. A délnyugati partokhoz mindig is a Keszthelyi-öbölből hozott iszapot az áramlat, ha lenne is hatása az új kikötőnek Máriafürdő partjaira, az ilyen hamar nem jelentkezhetne – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.