Orbán szétcsapott az emberei között

Rendet akar tenni az oktatási tárcán belül is, mert fél az elhúzódó sztrájkhullámtól.

MNO
2016. 04. 20. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap kormányzati szakértői forrására hivatkozva azt latolgatja, mennyire lesz nehéz dolga Palkovicsnak a pedagógussztrájk kialakította helyzet rendezésében. Számára ugyanis most derült ki, hogy az oktatási területet „fogságban tartják”: a pénzeszközök Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztési forrásokat koordináló és stratégiáért felelős helyettes államtitkár kezében vannak, a stratégia kialakításáért pedig az Oktatási Hivatal vezetője, Maruzsa Zoltán felel. Maruzsával Palkovicsnak korábban is voltak konfliktusai, most pedig nem is alá van beosztva a helyettes államtitkár – miközben a Tanítanék Mozgalomtól a források fölött diszponáló hivatalnokkal akarnak beszélni. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jóban van Maruzsával, ő lehet tehát a Népszabadság forrása szerint a közvetítő a két haragos között.

A lap úgy tudja, Orbánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos szavazás során felmerült anomáliák után elvárást fogalmazott meg: véget kell vetni annak, hogy érdekellentéteik miatt a környezetéből többen a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak, illetve kellemetlen információkat szivárogtatnak ki egymásról. Korábban a Fidesz-kongresszuson is mondta, az egységet építeni kell, ehhez a regnáló politikai közösség összetartása kell – ezt sokan a néha különvéleményeket megfogalmazó Lázárnak szánt üzenetként értelmezték, ugyanakkor a napilap szerint nemcsak a kancelláriaminiszterre, hanem minden potenciális magánzóra is vonatkozhatott.

Orbán emellett Lázáron kívül másokkal is személyesen elbeszélgetett. Tavaly a pártkongresszuson azt mondta: szép dolog a vagányság, de senki sem léphet át egy bizonyos határt, ennek a szabálynak pedig a mindenkori elnök – azaz ő – érvényt kell, hogy szerezzen; a Népszabadság szerint most ennek végrehajtása történik. Ugyanis a lap és a Vs.hu is úgy véli, hogy a kormányfő ősztől kampányüzemmódba akarja kapcsolni a Fidesz-gépezetet.

A lap úgy tudja, Orbán így 2017-et az adócsökkentés és otthonteremtés éveként akarja prezentálni, de az oktatásra és egészségügyre is koncentrálna; utóbbi kapcsán Balog több százmilliárdos pluszforrásról beszélt, akár idén bekövetkező béremeléssel. Ezzel próbálhatják megakadályozni, hogy a tanársztrájk az egészségügyet is „megfertőzze” (bár a szektort jellemző feudális szisztémát a lap szerint ebben a ciklusban már nem fogja megtörni).

A Népszabadság emlékeztet: a Fidesz az előző ciklusban is félidőben, 2012 őszén kezdett kampányüzemmódba: akkortól kezdve jöttek sorra a rezsicsökkentések. Ehhez most legkésőbb az év végére be kell fejezni a nagy intézményi reformokat, a Lázár-féle bürokráciacsökkentést, lezárni a háttérintézmények csatáit, és a korrupció ellen is muszáj valamit tenniük, mert belső mérések szerint az emberek igencsak szkeptikusak a kormány ez irányú cselekedeteivel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.