Sáling József: A béreknek emelkedniük kell!

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a baloldalon nincsenek világos stratégiák.

Markotay Csaba
2016. 04. 30. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jónak tartja, hogy sokan munkával ünnepelnek május elsején, a munka ünnepén, amúgy egy munkaszüneti napon?
– Mindig is voltak olyan munkakörök, folyamatos üzemek, amelyeket nem lehetett leállítani. Például az egészségügyben vagy a rendvédelem területén soha nem áll meg az élet. Ennél nagyobb probléma, hogy vannak olyan folyamatok, amelyek nem a munkavállalókat segítik, támogatják. A kereskedelem területén ilyen például az internetes vásárlás. Ezért a munkavállalókat a jövőben talán még erősebben kell majd védeni.

– Melyik oldal képviseli ma hitelesebben a munkásokat? Az a kormány, amelyik például – némi trükközéssel – hat százalék körüli szintre vitte le a munkanélküliséget, vagy aki mondjuk ellenzékből a boltzár eltörléséért küzd?
– Ez utóbbi ügyben, az üzletek vasárnapi nyitva tartásának kérdésében az MSZP egy népszavazási lehetőséget látott. Ez egyértelműen politikai akció volt. A baloldalnak más témát kell majd kitalálnia, mert ez mégsem egy baloldali követelés. Ugyanakkor az is igaz, hogy amilyen átalakítást végrehajtott a kormány a munka törvénykönyvében (Mt.), az kifejezetten munkavállaló-ellenes volt. Azok az ügyvédek, akik az Mt. jelenlegi változatát írták, a multiknak dolgoznak munkajogászként.

– Mégis a baloldalt éri most az a vád, hogy a multik mellé áll a vasárnapi nyitva tartással
– Nem gondolom, hogy jogos felvetés lenne, hogy ki kell zavarni a multikat. Korlátozni ugyan kell őket, de nem különadóval, hanem előírásokkal, a munka törvénykönyve módosításával, vagy például ellenőrizni kellene, hogy kifizetik-e a munkavállalóknak a túlórákat. Viszont a kormány jelentősen leépítette a munkaügyi ellenőrzést, pedig az a munkavállalóknak sokat segített.

– A szakszervezet nem tudja ezt a munkát ellátni? Hiszen mégiscsak az érdekképviselet a feladata.
– Az ellenőrzéseket nem tudja elvégezni. Mi azt tudjuk megszervezni, hogy az emberek mondják el a problémáikat. Egy nagyobb cégnél egy szakszervezeti vezető naponta akár száz telefont is kap. A munkaügyi ellenőröknek viszont vannak olyan jogosítványaik, amelyek a szakszervezetnek nincsenek. Munkavédelmi és munkaügyi ellenőr 2010-ben nagyjából 850 volt, most 300 alatt van a számuk. A jelek szerint ez nem fontos a kormánynak, ahogy a szociális párbeszéd sem. A baloldalon meg nincsenek világos stratégiák, hiányoznak a világos baloldali állítások.

– Talán épp ezért hozhatta fel a vasárnapi boltzár eltörlése előtt a parlamentben Kósa Lajos és Harrach Péter, hogy a boltzár azért mégiscsak egy régi munkásmozgalmi követelés volt
– Az viszont nem jó, hogy eltörölnek mindenféle szabályt, és visszaállítják a korábbi munka törvénykönyvét, elvéve a százszázalékos pótlékot még annál az évi 5 vasárnapnál is, ahol eddig megvolt. Ez nem tisztességes, már csak azért sem, mert a kormánnyal megegyeztünk a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), hogy rövidesen „kinyitjuk” az Mt.-t. Ha ez heteken belül megtörténik, akkor most miért kellett belepiszkálni és beleírni, hogy a munkavállalók kevesebb pótlékot kapjanak az eddiginél? Az emberekkel nem kellene kitolni. A szakszervezetekkel vagy az MSZP-vel ki lehet, de aki vasárnap dolgozik, azzal miért kell?

– Önök tüntettek a boltzár eltörlése utáni első vasárnap az NGM előtt. Pontosan mit akarnak elérni, hiszen korábban bírálták a boltzárat, most meg annak eltörlése sem jó?
– Ebben az ügyben a tagságunk már a kezdetektől megosztott volt. A kisebb üzletekben, főleg vidéken azt mondták, hogy mivel vasárnap nincs nagy forgalom, így ha ki is nyitnak, az üzlet aznap veszteséges lesz. Hiába adnak pótlékot, később a dolgozókon verik majd el a port, mert nem lesz béremelés. A nagyobb üzletekben, multiknál viszont, miután maga az anyacég fenyegetőzött, hogy bezárnak és el kell küldeni embereket, a dolgozók inkább a nyitva tartás pártján álltak.

– Vagyis most mi az álláspontjuk?
– Nem foglalkozunk a zárva vagy nyitva tartás kérdésével, hiszen ezt a parlament – a megkérdezésünk nélkül – eldöntötte, és nyilván ebből nem lépnének vissza a mi kedvünkért sem. De ha már nyitva lehetnek a boltok vasárnap is, akkor legalább nézzük meg, hogy milyen feltételek mellett. Elég-e egy műszak, vagy kettő kell? Látni kell azt is, hogy a mai létszámmal a vasárnapi nyitva tartást nem lehet megoldani. Minimum 10 százalékkal több embernek kellene dolgoznia a kiskereskedelemben. Az 50 százalékos pótlék helyett 100 százalékot akarunk, és azt is jó lenne szabályozni, hogy egy hónapban két pihenőnap vasárnapra essen. A régi nyitva tartási szabály Európa legszabadabb előírása volt. Mindenki azt csinált, amit akart. Utána jött a legszigorúbb szabály, majd egyetlen nap alatt megint a leglazább lett. Jó lenne tárgyalni végre a munkavállalókat érintő kérdésekről. Például a bérről. A szakmában mindenki azt mondja, hogy körülbelül 30 ezer forinttal kellene megemelni a béreket ahhoz, hogy megint nyugalom legyen, és itt maradjanak a szakemberek, ne legyen ilyen óriási a fluktuáció. Már látjuk, hogy jövőre aligha lesz jelentős emelés. 2-3 hét múlva indulnak a bértárgyalások, most terjesztették be a költségvetést, átalakítás előtt áll a kafetéria, de nem látni, hogyan fog emelkedni a bér. Márpedig a fizetéseknek emelkedniük kell, mert ebből nem lehet megélni, az emberek egyszerűen elmennek. Arra lenne szükség, hogy a minimálbér nettója legalább a létminimumot érje el.

– Hiteles úgy az érdek-képviseleti munka, hogy vannak a jobboldalhoz és vannak a baloldalhoz húzó szakszervezetek?
– Az, hogy ki merre politizál, kicsit megélhetési dolog is. Most a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete felesleges híresztelésekkel és extravagáns megszólalásokkal hívta fel magára a figyelmet. Ők a Munkástanácsokhoz kapcsolódtak, és sokszor kormánypárti álláspontot képviselnek, ezért a kormánypárti sajtó támogatja őket.

– Önt viszont nyilván a nem kormánypárti sajtó idézi gyakran, ráadásul 1998 és 2002 között szocialista képviselő is volt.
– A jobboldalon Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke ugyanúgy parlamenti képviselő volt, csak MDF-színekben. Ezzel szerintem nincs semmilyen probléma. Nem kell, hogy megtagadjam, hogy képviselő voltam. Létezett egy szakszervezeti lobbi, és próbáltuk meggyőzni a kormányt. Működött az érdekegyeztetés, be tudtunk jutni a tb-önkormányzatokba, voltak vidéki fórumok. Fontos, hogy legyenek szakszervezetek, mert a munkavállalókat mégiscsak mi képviseljük.

– Május elsején ezúttal is külön ünnepelnek a nagy szakszervezetek, mint tavaly?
– Most a Munkástanácsok nem vesz részt a felvonulásban, de már az is eredmény, hogy a többi 5 konföderáció kint lesz a Városligetben. Jobb lenne együtt, hiszen lenne mit tenni a munka világában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.